DRŽAVNA MATURA NIJE DOVOLJNA! Za upis na 7 fakulteta Univerziteta u Beogradu neophodno polaganje posebnog testa, a to podrazumeva…

od strane | apr 1, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Pošto je uvođenje državne mature planirano za juni 2024, ove godine na svim fakultetima polagaće se prijemni ispit, kao i do sada.

Kako uvođenje državne mature unosi velike promene u obrazovni sistem, brucoši koji u školskoj 2024/2025. godini budu želeli da upišu Medicinski, Stomatološki, Veterinarski, Elektrotehnički, Arhitektonski, Saobraćajni i DIF polagaće test sklonosti i sposobnosti koji će biti zamena za sadašnji prijemni ispit.

Informer

Saobraćajni fakultet u Beogradu

Međutim, iako je naziv promenjen, sudeći po onome što su nam rekli na ovim fakultetima, neće se menjati visoki kriterijumi koje će budući brucoši morati da ispune.

To znači da se od kandidata koji budu polagali test sklonosti očekuje visok nivo znanja.

– Mi nemamo ništa protiv državne mature koja će imati sertifikacioni karakter i koja treba da pokaže uspeh kako nekog srednjoškolca, tako i škole koju je završio, ali za upis na Medicinski fakultet potrebna je dodatna provera znanja koja će biti organizovana kroz test sklonosti iz biologije i hemije – kaže dekan ovog fakulteta profesor dr Lazar Davidović.

N.R.

Medicinski fakultet

– Takođe, smatramo da značaj tog ispita treba da bude veći nego što je sada predviđeno, odnosno da prilikom upisa „nosi“ 50 bodova.

„Pitanja na testovima neće biti ista kao i ona na državnoj maturi“

Kada je reč o pitanjima na testu, ranije je iz Ministarstva prosvete poručeno da pitanja na testovima neće moći da budu ista kao i ona na državnoj maturi iz određenog predmeta. Profesor Davidović, međutim, kaže da bi pitanja za test sklonosti trebalo da sastavljaju, kao i sada za prijemni, profesori medicinskih fakulteta u Srbiji.

– Samo takav pristup upisu garantuje da će Medicinski fakultet ostati na ovom nivou kvaliteta i da će upisivati najkvalitetnije kandidate. Mi ovo radimo jer nismo nacionalno neodgovorni – ističe sagovornik.

Prilikom donošenja ove odluke, na fakultetu su se, kako nam je objasnio prof. Davidović, rukovodili i analizom koju je uradio prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta prof. Dušan Popadić koja je pokazala nisku korelaciju između uspeha u školi i uspeha na prijemnom ispitu.

– Ta analiza pokazala je da jedne godine čak 36 odsto vukovaca nije položilo prijemni i zbog toga smo se sve vreme i zalagali da prijemni ispit ostane u nekoj formi – kaže dekan Davidović.

I na Saobraćajnom fakultetu obavezna dodatna provera znanja

I na Saobraćajnom fakultetu biće obavezna dodatna provera znanja, a dekan profesor dr Nebojša Bojović kaže da će takva odluka biti potvrđena na narednoj sednici Naučno-nastavnog veća. Ostali fakulteti na Univerzitetu u Beogradu dogodine će, kao dovoljan uslov za upis, prihvatiti državnu maturu.

– Mi nećemo organizovati dodatnu proveru sklonosti i sposobnosti za upis, ali od Ministarstva prosvete očekujemo da obezbedi potpunu regularnost državne mature – kaže dekan Građevinskog fakulteta profesor dr Vladan Kuzmanović, uz napomenu da je pred organizatorima mature veoma ozbiljan posao koji mora biti završen za godinu dana.

wikipedia.org

Građevinski fakultet

Ono što čeka sve srednjoškolce bez obzira na to da li, i šta nameravaju da upišu je državna matura koju će polagati u matičnim školama, a pred njima će biti test iz srpskog jezika i matematike, kao i test iz izbornog predmeta.

Za umetničke škole predviđeno je da se polaže, osim srpskog jezika i test iz stručnog predmeta i završni umetnički rad.

Učenici srednjih tehničkih škola, pored testa iz srpskog jezika i matematike, polagaće i stručni ispit.

Nakon toga konkurisaće na željeni fakultet, a uz svedočanstvo prilagaće i uverenje o položenoj državnoj maturi i ostvarenim rezultatima.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama




Opširnije

Izvor: Informer.rs