Dok Kurti divlja, EU se češe! Stano o dijalogu Beograda i Prištine: Nema naznaka o nastavku razgovora!

od strane | feb 19, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano je danas izjavio da u ovom trenutku Evropska unija ne može da najavi novu rundu Dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou, prenosi Beta.

– Nemamo ništa na osnovu čega bismo mogli da najavimo mogući Dijalog na visokom nivou – rekao je on osvrnuvši se na izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića da očekuje poziv u Brisel ovih dana i da se nada nekom rešenju, povodom odluke Prištine da zabrani korišćenja dinara na KiM.

Stano je to rekao, na molbu agencije Beta da objasni da li izjava Vučića (posle razgovora u Minhenu sa evropskim visokim predstavnikom Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom), znači da uskoro može doći do nove runde Dijaloga.

Objasnio je i kako Borelj i EU gledaju na, uzastopne jednostrane poteze Kurtija, a posebno najnoviju zabranu upotrebe srpske valute dinar.

On je uzvratio da „nema ništa više da navede osim onoga što je Borelj predočio posle susreta sa Kurtijem i Vučićem u Minhenu“.

Borelj je u poruci preko mreže Iks poručio da se „održiva stabilnost i mir u regionu mogu postići samo kroz normalizaciju odnosa Kosova i Srbije“.

– A put ka tome vodi kroz Dijalog uz posredovanje EU – zaključio je evropski visoki predstavnik.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs