Debeljuce, vaša tajna ne mora da vas muči! 5 načina da se oslobodite emocionalnog jedenja

od strane | feb 19, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Umesto kese čipsa ili kolača, rešavajte ukrštenicu, sredite kuću i ne kupujte previše hrane.

Ima onih koji u stresnim situacijama ne mogu ni zalogaj da stave u usta, ali je, kako tvrde psiholozi, mnogo više onih koji neuporedivo više jedu. Jedenje pod stresom može biti veliki problem kada postane nekontrolisano. Postoji nekoliko koraka koji mogu biti korisni da ne posegnete za hranom sledeći put kada se iznervirate, kada ste besni ili povređeni.

Skrenite misli

Ključ sprečavanja emocionalnog jedenja jeste da pronađete drugi način da biste se izborili sa svojim strahovima, umesto što se bacate na hranu.

Foto: Shutterstock

Kad vas uhvati glad, uradite nešto sasvim drugačije

Potražite nešto što vam smiruje živce i što će vam skrenuti misli na neke vedrije teme. Rešavajte ukrštene reči, idite na jogu ili preuredite svoj ormar.

Daleko od očiju

To što ćete jednom uspeti da se odreknete hrane kad ste pod stresom, ne znači da će vam to uvek polaziti za rukom. Zato je važno da budete okruženi dragim ljudima i da izbegavate radnje sa brzom hranom i grickalicama. Ukoliko nemate ništa pored sebe, nećete imati šta ni da pojedete.

Zdravo telo

Važno je da vaš um i telo budu u harmoniji. Tako ćete teško doći u iskušenje da budete emocionalno poljuljani. Neka vežbanje postane deo vaše svakodnevice, kao i dovoljna količina vode, koja je izuzetno važna za funkcionisanje organizma.

Foto: Shutterstock

Razvijte svest o tome šta i koliko jedete tokom dana

Evidencija

Fotografišite to što jedete ili barem zapišite. To je, kako kažu psiholozi, još jedan važan korak da postanete svesni hrane koju unosite u telo. Kada vidite šta ste sve pojeli, postaćete svesniji svojih problema, a to je već korak ka rešenju.

Korak unapred

Razmislite kakve posledice emocionalno konzumiranje hrane može da ostavi na vas. Pica, sladoled, kolač, čips trajaće nekoliko sekundi u vašim ustima, a trebaće vam meseci da se otarasite viška kilograma koje ćete dobiti zbog njih. 

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs