Au, ovo niko nije očekivao! Hiljade Vagnerovih vojnika se pridružuje Čečenima: Kadirov se oglasio

od strane | apr 6, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Jedinica specijalnih snaga Ahmat iz Čečenske Republike apsorbovaće 3.000 boraca bivšeg Vagnerovog PMC-a, najavio je regionalni šef Ramzan Kadirov.

Elitnoj čečenskoj jedinici pridružiće se i renomirani komandant Vagnera sa pozivnim znakom Ratibor.

Nakon neuspelog pokušaja pobune sada pokojnog šefa Vagnera Jevgenija Prigožina u junu 2023. godine, ruske vlasti su dale članovima grupe izbor da potpišu ugovore sa Ministarstvom odbrane ili da se presele u Belorusiju.

Kadirov je u petak na svom Telegram kanalu napisao da je Ministarstvo odbrane Rusije već dodelilo neophodan broj slobodnih mesta za smeštaj pridošlica u Ahmatu. On je dodao da će drugi aranžmani i formalnosti „biti rešeni u bliskoj budućnosti“, a bivši Vagnerovi borci će uskoro krenuti u akciju.

Foto: Reuters

Ramzan Kadirov

Čečenski lider je pozdravio borce kao iskusne i „veoma efikasne ratnike“, koji su svoju hrabrost dokazali u Ukrajini. On je opisao uključivanje takvih trupa u Ahmat kao „strateški važan korak ka jačanju odbrambenih sposobnosti zemlje“.

Ujedinjuje nas jedna svrha – da branimo otadžbinu i njene interese. Uveren sam da će ova odluka vrlo brzo imati značajan uticaj na to kako napreduje specijalna vojna operacija – zaključio je Kadirov.

U februaru je komandant Ahmata Apti Alaudinov rekao ruskim medijima da u njegovom odredu postoje tri odvojene jedinice sastavljene od bivših boraca Vagnerovog PMC-a.

Ahmat je deo ruske Nacionalne garde, koja je unutrašnja vojna sila koja je direktno odgovorna predsedniku i šefu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Grupa Vagner je odigrala ključnu ulogu u zauzimanju grada Artjomovsk (Bahmut) u Donbasu prošlog maja.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs