Šest znakova da odnosi u krevetu ne valjaju

od strane | nov 26, 2023 | Ljubav i seks | 0 Komentara

Važno je da prepoznate suptilne znakove koji ukazuju da vaš seksualni život nije dobar, kako biste što prije mogli da pronađete rješenje.

Znakovi da vam je seksualni život u krizi:

Ista osoba inicira seks:

Čest simptom da nešto nije u redu sa seksualnim životom jednog para je kad jedna osoba uvijek inicira seksualne odnose i osjeća se nepoželjno.

“Većina ljudi želi da njihovi partneri podjednako iniciraju seks, to im daje utisak da ih partner još uvijek želi”, tvrdi doktorka Džes O’Reli. Ako jedan partner uvijek inicira seks, pokušajte da razgovarate i da problem kažete glasno i jasno, da biste voljeli da u tome uspostavite ravnotežu.

Niste rekli šta želite:

Sigurno znate da niko ne umije da čita tuđe misli, a svi smo različiti. Teško je da vaš partner zna šta želite, tvrdi Džes. Ako niste razgovarali o tome šta želite, vjerovatno to i ne dobijate. Ako vas pomisao na kritikovanje partnerovih ljubavnih vještina plaši, imajte na umu da je ključno kako ćete mu pristupiti. Nakon što kažete svoje želje, sigurno ćete uočiti veliku razliku u seksu, piše Večernji.hr

Uvijek radite isto:

Jednom kad parovi shvate šta im odgovara, često se drže toga kao ‘pijan plota.’ Iz tog razloga nestaje strast i sklonost eksperimentisanju sa novim stvarima. Međutim, “ponavljanje može da smanji užitak. Istraživanja dokazuju da dopamin može biti dvostruko viši kad su stvari nepredvidive”, dodaje Džes. Budite otvoreni prema novim pozama, seksualnim igračkama i eksperimentiranju pod jorganom. Tako ćete usput i učiti šta je ono što vam odgovara.
par

Ne pričate nakon seksa:

Seks bi trebalo da zbliži partnere. Ako se nakon vođenja ljubavi osjećate ‘udaljeno’ od partnera, a u sobi vlada tišina – možda niste otvoreni jedno prema drugom, objašnjava seksualna terapeutkinja Marisa Nelson. Pokušajte da inicirate razgovor. Ako osjetite blokadu, iskreno to recite partneru i nemojte se osjećati kao da ste dužni da to skrivate.

Želite različite stvari:

Na primjer, jedna osoba želi strast i olakšanje od stresa, a druga poentu seksa vidi u emotivnom zbližavanju i povezivanju.

“Kad se to dogodi jedna osoba se može osjećati loše i nezadovoljno nakon što dugo vremena ne dobije ono što želi da osjeti tokom vođenja ljubavi”, kaže Nelson.

Za sve je “kriva” jedna osoba:

Kako bismo imali zdravi seksualni život, obje osobe u vezi moraju osjećati da je odgovornost zajednička. Ako ne možete da doživite vrhunac, ako osjećate bol ili niste zadovoljni – to je problem obje osobe. Simptom da nešto nije u redu je kad krivica počinje da se prebacuje samo jednoj strani. Važno je da prepoznate tu situaciju i pitate se na čemu možete zajedno da poradite. Dijalog je izuzetno važan dio seksualnog iskustva.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.

Opširnije