Muškarci su znatno bolji u seksu uz ovu promjenu: Sitno, a bitno

od strane | okt 5, 2023 | Ljubav i seks | 0 Komentara

Ilustracija, Foto: Shuhtterstock

Mnogim muškarcima koji pokušavaju da zavedu ženu prvo na pamet padne da priguše svjetlo da bi stvorili romantičnu atmosferu.

Ipak, upravo to ne bi trebalo da rade ako žele da pokažu najbolje od sebe u krevetu.

Jarko svjetlo, baš kao i ono dnevno, podiže nivo testosterona i može utrostručiti užitak, pokazalo je istraživanje, piše Večernji list.

Naime, sve više muškaraca starijih od 40 godina pogađa nedostatak seksualne želje. Pad libida varira zavisno od godišnjih doba, a naučnici su odlučili da provjere ima li to veze s uticajem okolnog svjetla, odnosno njegovog nedostatka.

Tim italijanskih naučnika sa Univerziteta u Sijeni ispitao je 38 muškaraca koji se bore sa manjkom seksualne želje. Da bi se provjerila teorija, muškarci su podeljeni u dvije grupe.

Kroz dvije sedmice jednu grupu muškaraca svako su jutro dovodili u prostoriju s jarkim svjetlom. Nakon tog perioda izmjeren im je nivo testosterona i uočeno je kako je znatno porastao u odnosu na drugu grupu muškaraca koji nisu bili izlagani jarkom svetlu.

Rezultati istraživanja prezentovani su na godišnjoj konferenciji European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) u Beču, prenosi Zadovoljna.rs.

Opširnije