Lekcija o seksualnom uznemiravanju za devojčice u kineskoj školi izazivala burnu debatu

od strane | avg 15, 2023 | Ljubav i seks | 0 Komentara

Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Kontroverzna lekcija o seksualnom uznemiravanju u srednjoj školi na jugu Kine pokrenula žučnu debatu na internetu o okrivljavanju žrtava, pri čemu su mnogi kritikovali i školu i, kako kažu, neadekvatan odgovor zvaničnika.

Srednja škola u gradu Džaoćingu u provinciji Guangdong, prošle godine je imala časove posvećene „mentalnom zdravlju” – ekvivalent seksualnom vaspitanju u Kini, prenosi RTS, pozivajući se na kineski državni medij, Pipls dejli.

Ali fotografije nastavnog materijala počele su da kruže društvenim mrežama tek ovog meseca. U nastavnom materijalu se navodi da žrtve seksualnog uznemiravanja „trpe seksualno uznemiravanje zato što se provokativno oblače i ponašaju izazovno“. Dodaje se i da: „Devojke ne bi trebalo da nose providnu ili oskudnu odeću i treba da izbegavaju previše slobodno ponašanje.“

Fotografije su izazvale bes i nevericu na društvenim mrežama, a mnogi su okrivili konzervativne stavove za koje smatraju da odražavaju duboko ukorenjenu rodnu nejednakost u patrijarhalnom društvu.

„Nastavnik tog razreda je problematičan“, glasio je jedan od komentar na kineskoj društvenoj platformi Veibo. Drugi su ukazali na opasnosti okrivljavanja žrtava i načine na koje su žene često meta bez obzira na to šta nose.

Ogorčenje je navelo lokalne obrazovne vlasti da daju saopštenje prošle nedelje, potvrđujući da se na fotografijama na internetu prikazuje predavanje održano u školi prošlog aprila.

„Predavanje je sadržalo neke neprimerene izraze, što je izazvalo nerazumevanje među (onlajn korisnicima)“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je nadležno okružno odeljenje za obrazovanje „kritikovalo i dodatno obučilo relevantno osoblje“ i naložio školi da preispita svoja predavanja i poboljša obuku nastavnika.

Ali kod mnogih je i zvanična izjava takođe izazvala reakciju. Većini je zasmetala formulacija izneta u saopštenju da je u pitanju „nesporazum“, tvrdeći da nastavni materijali nisu bili nevina greška, već odraz stvarnih, rasprostranjenih verovanja širom zemlje.

Ljudi na mreži nisu ’pogrešno razumeli‘“, glasio je jedan komentar. „Kazna je preblaga.“

Škola se još uvek nije oglasila niti na svojoj veb-stranici ili društvenim mrežama.

Brojni incidenti tokom godina izazvali su slične kontroverze, posebno u svetlu kineskog pokreta #MeToo, koji je opstao uprkos čestim zastojima zbog cenzure i stalnog gušenja feminističkog aktivizma.

Na primer, prošlog novembra mladu ženu je napao muškarac u javnom toaletu u Džeđangu, kako su preneli državni mediji. Nakon što su kritičari na mreži optužili ženu da je „oskudno obučena“, njena majka se u izjavi za medije pitala: „Kakve veze ima odeća sa premlaćivanjem? Da li je to razlog za zločin?“

A 2021. godine kontroverzni oglas za maramice za skidanje šminke – koji je prikazivao ženu koju ulicom noću prati potencijalni napadač, koji užasnuto beži nakon što ona skine šminku – povučen je sa interneta nakon žestoke reakcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije