KRIZE NASTAJU S DOLASKOM DETETA Psihoterapeut razjasnila zbog čega se brakovi u Srbiji sve češće završavaju RAZVODOM: „Deca jesu najveći plod ljubavi, ALI…“

od strane | nov 14, 2023 | Ljubav i seks | 0 Komentara

Svaki četvrti brak u Srbiji završi se razvodom još u prvim godinama zajedničkog života, pokazala je statistika, a razlozi su ozbiljna i trajna poremećenost odnosa u braku i stvarna nemogućnost ostvarivanja zajednice života, te se godišnje raskine skoro 10.000 brakova.

Komentara 0

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

burma brak-razvod-05-foto-S-PASALIC

U partnerskim odnosima je počelo sve mehanički nekako da se obavlja, nema više rituala. Kada dođu u bračnu terapiju, prvo ono osnovno što ih pitamo jeste da li imate, jedan od bazičnih rituala to je recimo da imate zajednički obrok, da zajedno sedite za ručkom pa da tu razmenjujete iskustva kako je izgledao vaš dan, pa do toga kako se osjećate, da li vam treba neka podrška. Nekako smo potpuno tu ideju posvećenosti jedno ka drugom zaboravili. Razgovora, a negde i one ideje da brak znači kompromis, a kompromis znači zapravo da nećemo nikad biti u potpunosti zadovoljni, ali da gledamo koje su te granice preko kojih možemo preći, da je to negde suština, a ne idealizacija braka da je to prosto savršeno bivstvovanje dva čoveka, gde ne postoje – objasnila je u Jutru na Blic psihoterapeut Milica Jeremić.

Blic preporučuje

Foto: screenshot

Psihoterapeut Milica Jeremić

Kada nastupa kriza u braku?

U 2022. godini u Srbiji je broj razvedenih brakova porastao u odnosu na prethodnu godinu, tačnije razvedeno je 9.813 brakova, odnosno za 0,2% više, dok je prosečno trajanje braka 13,8 godina.

Te krize nastaju dolaskom deteta na svet. Iako je dete nešto najlepše što može izaći iz tog braka, nekako se tu partneri, ukoliko nisu naučili da komuniciraju, da podržavaju jedno drugog, dolaze do razlaza. Žena je tu nekako više orijentisana na ulogu majke. Muškarac se tu ostavlja zapostavljenim. Negde žena tada sve više oseća da nema podršku tog muškarca. Sve više oseća da je on tu negde suvišan. I tu su prvi problemi. Tada se tek posebno gube ti rituali. Što je negde i logično. Prioritet je dete ili deca. Nakon toga, naredni period, već malo kad deca stasaju, negde su se partneri već dovoljno udaljili da ne pričaju jedno sa drugim. Zaborave šta je to što ih je vezalo za partnere – objasnila je psihoterapeut.

Foto: screenshot

Psihoterapeut Milica Jeremić

Ljubav, povezanost i kompromis kao stub stabilnog braka.

– Deca jesu svakako najveći plod ljubavi i nekako osnova života. Ali osnova partnerskog odnosa bi trebalo da bude ta ljubav, ta povezanost, taj kompromis koji postoji. Nekako kad je ta čvrsta osnova, to je kao kuća koja kad ima dobar temelj, onda je lako da se nadograđuje i bilo koja oluja ili problem može malo da je poremeti, razbije prozor, ali će ona ostati čvrsta – rekla je Jeremić gostujući na Blic televiziji.

Foto: Blic TV / Ringier

Gde gledati Blic TV

Opširnije