Kakvog muškarca žele žene: Promijenilo se u posljednje tri godine

od strane | okt 31, 2023 | Ljubav i seks | 0 Komentara

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Od 2020. žene su izgubile interes za određeni tip muškarca – prema riječima stručnjakinje. Promijenilo se ono što traže od partnera.

Riječima biološke antropološkinje dr Helen Fisher, ne možete nekoga ‘zatvoriti na dvije godine, kao tokom pandemije korone, i očekivati da ljudi izađu isti’.

Ono što se traži od idealnog partnera promijenilo se u posljednje tri godine. Emocionalna zrelost probila se na vrh popisa stvari koje se traže kod partnera tokom posljednjih nekoliko godina, kaže Fisher, pozivajući se na godišnju studiju Singles In America, u čijem realizovanju učestvuje, piše YourTango.

Fisher objašnjava da svake godine pitaju učesnike istraživanja šta traže od partnera, a najčešći odgovori su uvijek – ‘neko ko me poštuje’; ‘neko kome mogu vjerovati i kome se mogu povjeriti’; ‘neko ko me zasmijava’; ‘neko ko je privlačan’; ‘neko ko ima dovoljno vremena za mene’…

„Od pandemije ovaj popis sada navodi ‘nekoga ko je emocionalno zreo'“, naglašava Fisher.

Možda je nešto u karantinu s partnerom stvarno povećalo ono što nedostaje njima, vama i dinamici veze.

Žene već dugo privlače ‘zločesti momci’ – dugo se vjerovalo da je to iz održivih, bioloških razloga. Na mnogo načina, ‘loš momak’ i ‘harizmatični potencijalni partner’ mogu značiti istu stvar.

„‘Loši momci’ su harizmatični. Vjerovatno imaju visok dopamin i visok testosteron. Žene vole muškarce s visokim testosteronom. Milionima godina vjerovatnije je da će muškarac s visokim testosteronom pogoditi tog bivola kamenom i donijeti kući finu veliku gozbu. Uz tu hrabrost, on bi mogao da bude tip koji će imati otmeni posao, zarađivati više novca i možda imati više resursa. Postoji neki razlog zašto žene privlači ‘loš momak'“, kaže Fisher i dodaje da misli da je to ipak postalo manje bitno, nakon pandemije.

Sada postoje podaci o tome. Postoje novi razlozi da i samci traže emocionalno blagostanje u partneru.

Prema gore spomenutom istraživanju, Singles In America, 2022. godine 87% samaca reklo je da je važno da oba partnera daju prioritet mentalnom zdravlju, a dvije trećine samaca bilo je otvoreno za terapiju.

foto: Shutterstock

„Sada više nego ikad, samci su uloženi u svjesne odnose, gledajući dalje od puke fizičke privlačnosti. Koriste susrete kao način da nauče o sebi, ko su, šta im je potrebno. Samci izlaze s namjerom i traže nekoga s pažnjom“, piše u studiji.

Ljubav na prvi pogled i predanost zasnovana na početnoj privlačnosti danas nisu tako česta pojava kao odvajanje vremena da se upozna neka osoba, kakva je i koliko je stabilna.

Studija takođe navodi da se 49% samaca zaljubilo u nekoga ko im se u početku nije sviđao, što je porast u odnosu na 38% u prošloj deceniji.

„‘Loši momci’ koji evoluiraju u emocionalno inteligentne muškarce zvuče mi kao harizmatični, samopouzdani pogodak. A samopouzdanje je glavna stvar koju neko želi kod partnera“, kaže Fisher.

Opširnije