Kako da podignete libido kada osećate da vam nije do seksa?

od strane | sep 14, 2023 | Ljubav i seks | 0 Komentara

Nedostatak želje za seksom nije toliko retka situacija koja se javlja i kod žena i muškaraca. Međutim, šta kada se suočavate sa opadanjem libida? Pročitajte u tekstu.

Nedostatak želje za seksom: Kako da se izborite sa tim?

Postoje dani kada se ne osećate baš najseksipilnijom. Razloga za to može biti mnogo, ali to ume da utiče i na vaš seksualni život jer vam verovatno u tom slučaju neće biti ni do seksa i imate osećaj ništa to ne može promeniti. Da, svima nam je poznat taj osećaj. Međutim, postoji nekoliko načina da se izborite sa ovakvim osećanjem. Evo šta treba da radite.

Nemojte da se osećate loše zbog toga što vam nije do seksa

Postoje razni razlozi koji mogu da utiču na vaše opadanje libida. Možda ste pod stresom ili ste iscrpljeni, a to negativno utiče na vaš seksualni nagon. Preterano i konstantno izlaganje stresu utiču na to da kortizol (hormon stresa) potiskuje naše polne hormone što automatski dovodi do niskog seksualnog nagona. Osim toga, to može uticati i na vašu sliku o vama, samim tim i na samopouzdanje.

Pored toga, bilo kakve promene u vašem mentalnom zdravlju, uzimanje novih lekova ili telesne promene, uključujući i menstrualni ciklus, takođe mogu uticati na vašu želju za seksom.

Sasvim je normalno da način na koji doživljavate svoje telo utiče i na vaša osećanja o seksu

Način na koji doživljate svoje telo utiče i na vaše samopouzdanje, ali i na stav prema seksu. Moguće je da izbegavate seks, golotinju ili i jednostavan fler jer niste vi dovoljno opušteni sa svojim telom. Pored toga, možda se fokusirate na zadovoljstvo svog partnera umesto na svoje jer osećate da vi ne zaslužujete orgazam.

Ukoliko niste zadovoljni svojim telom, to često dovodi do toga da se osećate nedostojno, nepoželjno i nedoraslo. A sva ta osećanja nas mogu sprečiti da budemo energični i puni samopouzdanja. Međutim, ovakva osećanja su potpuno normalna.

Fokusirajte se na ono zbog čega se osećate dobro

Odmorite se od razmišljanja o tome kako izgledate. Umesto toga, fokusirajte se na to kako se osećate. Izbrišite estetske slojeve i koncentrišite se na ono iskustveno. Borite se za stvari zbog kojih se osećate dobro. Radite ono što volite. To će vam pomoći i da se osećate dobro povodom sebe i svog tela. Takođe, napunite društvene medije sadržajima koje volite da gledate. Zapratite samo stranice koje vas privlače i koje volite da gledate. Pored toga, prestanite da govorite negativno o svom telu.

Nedostatak želje za seksom: Budite goli

Da! Budite goli dok radite svakodnevne stvari. Dok prelistavate instagram uživajte u golotinji i svom telu. Igrajte po kući. Stanite ispred ogledala i divite se sebi. Ljudsko telo je savršeno na toliko načina. Prihvatite to i uživajte u njemu.

Neka krevet bude vaše najudobnije mesto u kući

Osvežite posteljinu i odaberite onu koja prija vašoj koži. Prepustite se dodirima i čunim iskustvima. Ukoliko osećate nedostatak želje za seksom, čista posetljina može poslužiti kao čist list i pomoći vam da se fokusirate na stvari koje volite u spavaćoj sobi.

Gledajte seksi filmove

Seksi muzika i filmovi su sjajni i za podsticanje mašte u seksualnom smislu, a samim tim i za podizanje libida. Uzbudljiva scena seksa iz nekog filma ili knjige može da probudi i vaša čula. Iskoristite maštu da se ponovo upoznate i sa svojim telom. Istražite šta vam prija, a u čemu ne uživate.

Nisko seksualno samopouzdanje: Poboljšajte ga sa ovih 7 metoda

Recite svom partneru šta tačno želite

Ukoliko imate partnera, veoma je važno da razgovarate o svojim osećanjima sa svojim partnerom. Ako postoji nešto u vašem odnosu zbog čega se osećate udaljeno, razgovarajte sa njim o tome. Ako niste zadovoljni njegovim seksualnim veštinama, skrenite mu pažnju na to (na lep način naravno). Pokažite im šta biste želeli i šta čini da se osećate seksi  živo.

Nedostatak želje za seksom: Masturbirajte

Ako stres utiče na vaš libido, jedan od prvih koraka koje možete preduzeti je dodirivanje sebe. To je jedan od najlakših načina da se uzbudite. Masturbacija gradi samopouzdanje i podstiče libido. Senzualni dodiri i intenzivni trenutak zadovoljstva podiže naše raspoloženje i oslobađa nas od stresa.

Promenite svoju rutinu

Da li imate neke neerotske navike u spavaćoj sobi? Ako u spavaćoj sobi gledate televiziju ili listate društvene mreže, to može umanjiti vašu želju za seksom i dovesti do opadanja libida. Ako imate istu seksualnu rutinu, moguće je da se javila dosada koja takođe ubija vašu želju za seksom. Promenite navike, kupite novu seks igračku, stvorite drugačiju atmosferu u prostoriji i uživajte u razmeni dodira.

Dakle, postoje stvari koje možete da učinite ako se suočavate s ovim problemom i nemojte očajavati. Kroz ovakva osećanja smo skoro svi prošli i ona su sasvim normalna, ali srećom, možete da se izborite sa njima.

Prostock-Studio/GettyImagesPlus

Opširnije