Doživeti orgazam: Da li jurnjava za orgazmom ubija užitak u seksu

od strane | jul 18, 2023 | Ljubav i seks | 0 Komentara

Zašto je za veliki broj žena doživeti orgazam problem? Orgazam se smatra zlatnim standardom seksualnog zadovoljstva – nešto što se mora postići da bi se seks smatrao dobrim.

Muškarci retko imaju problem da dožive orgazam tokom seksa, ali to nije slučaj i sa ženama. Smatra se da samo 50% žena redovno doživljava orgazam, ostalima se to dešava s vremena na vreme. Otprilike 14% žena  uopšte ne uspeva da dostigne vrhunac seksualnog uzbuđenja. Mnoge žene orgazam vide kao cilj i krajnju tačku, iako ga ne doživljavaju uvek. Stiče se utisak da je to neka vrsta dostignuća i da se treba potruditi da se to postigne.

Žene koje ne dožive orgazam tokom odnosa često sebe smatraju seksualno inferiornim, čak i ako mogu lako da ga dožive tokom masturbacije. One se uznemire i smatraju da takav orgazam nije “stvaran”. Istovremeno, anksioznost i napetost tokom seksa, kao i sabotirajuće misli poput “šta nije u redu sa mnom” ometaju uživanje.

Doživeti orgazam: Kako se briga za zadovoljstvo pretvara u prinudu

S obzirom na to da se seks smatra dobrim samo ako su oba partnera doživela orgazam,  nemogućnost žene da doživi orgazam tokom seksa njen partner može shvatiti kao neuspeh. Muškarac se trudi da dobije potvrdu svoje seksualne sposobnosti. Ali ako on zaista ne zna šta da radi, pa se čak i uznemiri ako ništa ne uspe, to može loše uticati na emocionalnu pozadinu veze.

Naročito su neprijatna česta uporna pitanja o tome da li je doživela orgazam ili ne, kao i znaci nestrpljenja, koji nalikuju prinudi: „Pa, kad već? Da li se uopšte približavaš?” Izostanak orgazma može se završiti neprijatnim razgovorima. Na primer, kada muškarac aludira na to da žena ima zdravstvenih problema, ili se seti bivših koji su lako uspeli da je dovedu do vrhunca. Manipulacije se koriste u stilu: “Ti me ne voliš, ja te ne uzbuđujem”, “Onda nađi nekoga ko može da te dovede do orgazma”.

A tu su i neverbalni načini – na primer, očigledna frustracija, ćutanje, pogled krivice. Pošto je prinuda na seks loša za emocionalno stanje osobe, često dovodi do depresije i socijalne anksioznosti. Naučnici su sugerisali da bi jurenje za tuđim orgazmom moglo imati slične posledice. Da bi eliminisale poremećaj ili prekinule neželjeni snošaj, neke žene počinju da glume orgazam, a pritom zarađuju osećaj inferiornosti i gube želju za seksom sa partnerom.

Šta da radite ako doživeti orgazam stvara pritisak

Pre svega, morate otvoreno razgovarati s partnerom. Recite mu šta vam se tačno ne sviđa, šta vas čini napetim i sprečava da uživate u seksu. Ako vaš partner bude frustriran, jer veruje da je inferioran jer ne može da vas dovede do orgazma, objasnite mu da to ne zavisi nužno od njega ili kvaliteta vaše veze.

Postoji mnogo faktora koji mogu doprineti nedostatku orgazma, od nemogućnosti da se koncentrišete na proces do neodgovarajućih tehnika. Ako ste zabrinuti zbog ovog problema, pokušajte sledeće.

Opusti se. Iako želja za postizanjem orgazma pozitivno utiče na njegov nastanak, nemojte seks pretvarati u trku sa jednim ciljem. Ako vas ovo pitanje mnogo muči, pokušajte da se oslobodite svojih misli. Koncentrišite se na proces bez razmišljanja o rezultatu.

Probajte različite tehnike. Malo žena zaista može da doživi orgazam samo od vaginalnog seksa. Da biste postigli orgazam, potrebno je dodatno stimulisati klitoris. Probajte oralni seks, isprobajte različite položaje u kojima možete maziti ovaj deo tela, kupite seksi igračke. Na primer, ako ne možete da svršite od oralnog seksa, zamolite partnera za dodatnu stimulaciju bradavica ili ponudite da probate prstima.

Proučavajte svoje telo. Ako budete sami, lakše ćete se opustiti i fokusirati se na senzacije. Ako imate problema sa partnerom, pokušajte da istražite svoje reakcije na različite tehnike, a zatim mu pokažite šta vam se najviše sviđa.

Razgovarajte otvoreno s partnerom

Dakle, ako želite da doživite više orgazama, neka vam iskrenost i otvorenost budu prioritet. Umesto da se pretvarate, priznajte da je uzbuđenje nestalo i da više ne želite seks. Razgovarajte o tome šta vas može dovesti do orgazma, a kada se to sigurno neće dogoditi. Ako vaš partner ne želi da vas sasluša, ili smatra da je vaginalni seks dovoljan da žena doživi orgazam, ne želi da proba nešto novo i izaziva osećanje krivice, možda ćete morati da razmislite o prikladnosti takve veze.

7 pitanja koja morate postaviti na prvom dejtu

fizkes/gettyimages.co.uk

Opširnije