Danas sa Šarlotom Rempling: Sada sam samo starija verzija sebe, i dalje sam dete, adolescent, hipik, mlada žena, i malo mudrija, ljubaznija i blaža prema sebi

od strane | okt 12, 2023 | Ljubav i seks | 0 Komentara

Danas sa Šarlotom Rempling: Sada sam samo starija verzija sebe, i dalje sam dete, adolescent, hipik, mlada žena, i malo mudrija, ljubaznija i blaža prema sebi

Radmila Radosavljević12.10.2023. 00:23

Foto Radmila Radosavljević

Šarlotu Rempling, jednu od najvećih diva svetske kinematografije prvi put ćemo videti na sceni u predstavi „Šekspir/ Bah“ pariskog teatra „Centre International de Créations Théâtrales / Théâtre des Bouffes du Nord“, kojom će sutra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu svečano biti zatvoren 10. Šekspir festival, a pre susreta sa publikom legendarna glumica je prve aplauze dobila večeras, na konefrenciju za novinare u sali novosadskog hotela „Pupin“.

„Šekspir/Bah“ nastao je u produkciji čuvenog pozorišta Pitera Bruka, i predstavlja sonete Vilijema Šekspira i muzičke svite Johana Sebastijana Baha u izvođenju Šarlote Rempling i Sonje Vider Aterton, kompozitorke i violončelistkinje, koja je i rediteljka predstave.

Ovaj ekskluzivni događaj za našu publiku najavio je Nikita Milivojević, reditelj, osnivač i direktor Šekspir festivala, koji im je poželeo dobrodošlicu u Srbiju.

Foto Radmila Radosavljević

– Veoma sam počastvovan dolaskom Šarlote Rempling i Sonje Vider Aterton, nisam mogao da sanjam bolji način da se završi ovogodišnji Šekspir festival. Planirali smo ovaj susret skoro dve godine, tako da je moja sreća ogromna što smo konačno mogli i da ga organizujemo – rekao je Milivojević, dodajući da ćemo imati priliku da vidimo jednu zadivljujuću predstavu u kojoj su dve umetnice same spojile Šekspira i Baha.

Slavna glumica koja je tokom karijere duže od pola veka ostvarila više od sto uloga, od kojih se mnoge svrstavaju u filmske antologije, sarađivala sa kultnim rediteljima – Lukinom Viskontijem, Lilijanom Kavani, Vudijem Alenom, Nagisom Ošimom, Alanom Parkerom, Fransoa Ozonom,Larsom fon Trirom, Endruom Hejgom, Polom Verhovenom…, i dobila najprestižnije nagrade, prvi put je u Srbiji.

A press konferenciju prokomentarisala je osmehom i rečima: Uh, koliko vas je, kao da su novinari svuda oko mene!

– Iako za komad „Šekspir /Bah“ to možda ne bi bila prva asocijacija, ipak se i ovaj komad dotiče sadašnjeg vremena. Govori o modernom čoveku i problemima koje ima u današnjem svetu. Sama ta povezanost Šekspira i Baha sa sadašnjim vremenom za mene je suviše komplikovana za objašnjavanje, i bolje je da o tome govori Sonja Vider Aterton, jer je od nje i potekla ideja za ovu predstavu.

Osim toga, ne smatram sebe „šekspirovskom“ glumicom, ja samo govorim Šekspirove sonete. Blizak mi je Šekspir, ali eto, niko me nikad nije zvao da odigram bilo koju od njegovih junakinja. Nisam sigurna ni da bih prihvatila – izjavila je legendarna glumica.

Prema rečima Sonje Vider Aterton, svako se plaši da vidi kako se danas uništavaju ljudi, svi se plaše da ne budu voljeni, ili šta će protok vremena učiniti našem licu. Sva ta pitanja će postojati dok postoje ljudi. Ovaj naš komad je zato putovanje u sećanje, gde se Bahova muzika i te Šekspirove reči spajaju na divan način. Daju određeni ritam rečima i muzici koja ih prati.

Od velikog blaga Šekspirovih soneta, kako je objasnila, zajedno sa Šarlotom Rempling, napravila je izbor u kome je bilo najvažnije da stvore intimnost Baha i Šekspira.

– Šarlota je išla nazad, vraćala se, prebirala po svojim sećanjima, nestajala u muzici i odvodila nas zajedno u neke druge svetove. Kada se pronađe dobar prostor u kojem neko oseća udobnost, soneti i ta muzika spojili su se u priču koju smo želele da ispričamo – rekla je Sonja Vider Aterton.

Praveći parelelu između filma i pozorišta, Šarlota Rempling je podsetila da se na velikom platnu prvi put pojavila 1965, da je u teatar ušla mnogo kasnije, da je do sada igrala u tri predstave, i da je shvatila da može da bude dobra pozorišna glumica. A to za nju znači da može da uđe u duše ljudi.

Foto Radmila Radosavljević

– Pozorište je drugačiji medij, dtrugačija forma od filma, i film je prevladao u mom životu. Kad danas radim neki komad, najbolje u čitavoj priči je to što sam tome posvećena samo određeni period. I primetila sam da je toliko divnih pozorišnih festivala širom sveta, pa smo tako došle i ovde.

Kod ovog komada mi je najdraže što to nije klasično pozorište, već soneti prožeti muzikom, koji bude takve divne senzacije, kako kod mene tako i publike. Jer, ti soneti iskazuju sve istine, i neke su od najlepših ljubavnih pesama ikad napisanih, koje kod svakog nailaze na reakciju. I to je ono što mi je najdraže u pozorištu – objasnila je glumica koja se i danas smatra ikonom svetskog filma.

Šarlota Rempling i u 77. godini još uvek snima, i to sa vrhunskim rediteljima, jednu od poslednjih uloga ostvarila je 2021. u provokativnom filmu „Benedita“ kontroverznog reditelja Pola Verhovena, koji je izazvao i javne polemike.

A na pitanje kako danas vidi sebe u odnosu na ono što je nekada bila, a bila je i pevačica, i manekenka, i modna ikona najvećih svetskih dizajnera, odgovorila je s velikim osmehom:

– Danas sam samo starija verzija sebe. A to znači da sam još uvek dete, adolescent, hipik, mlada žena, ali možda sam samo malo pametnija, mudrija, ljubaznija i blaža prema sebi – objasnila je Šarlota Rempling.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije