Bivši američki senator optužen da je plaćao za odnose sa maloljetnom osobom

od strane | nov 3, 2023 | Ljubav i seks | 0 Komentara

Podaci o putovanjima bivšeg senatora Reja Holmberga (79) preko Udruženja Školskih uprava Sjeverne Dakote pokazuju da je koristio državna sredstva za putovanja 2011, 2018. i 2019. za Prag i druge gradove uključujući Amsterdam i Berlin.

Putovanja su organizovana kroz prosvjetni program razmjene posjeta nastavnika i poslanika „Global Bridžis“ (Global Bridges) sa sjedištem u Nemačkoj koji finansira parlament Sjeverne Dakote.

Po saveznoj krivičnoj optužnici koja je postala javna ove nedjelje, Holmberg je optužen da je putovao u Prag sa namjerom da plati seks sa maloljetnom osobom, piše AP.

On se izjasnio da nije kriv.

Poslanik Kongresa – parlamenta Sjeverne Dakote Bob Martinson rekao je da je on birao poslanike koji su išli na ta putovanja – obično kombinaciju muškaraca i žena iz oba doma parlamenta, Predstavničkog doma i Senata, i demokrata i republikanaca da bi to bila „uravnotežena grupa ljudi zainteresovanih za učenje i koji bi se svi slagali tako da to ne bi bilo političko putovanje“.

Optuženi bivši senator Holmberg je „uspostavio zaista dobar odnos sa ‘Global bridžisom’ i dopao im se, pa su tražili da ide na te sastanke. Željeli su da on bude uključen“, rekao je Martinson.

Holmberg je dvaput putovao s nastavnicima i išao i na samostalna putovanja na koja je bio pozivan, ali se ne zna na koliko je ukupno putovanja Holmberg bio u okviru tog programa.

„Advokat mi kaže da ne razgovaram ni sa kim jer imam tu krivičnu stvar, tako da slijedim savjet svog advokata“, rekao je Holmberg u sredu za AP.

Sada 79-godišnjak, Holmberg je više od 45 godina bio član Senata Sjeverne Dakote.

Bio je moćan zakonodavac, predsjedavajući Komiteta Senata za odobravanje novčanih sredstava koji piše budžete, a to je i najviši zakonodavni odbor. On je u posljednjoj deceniji bio na desetinama državno finansiranih putovanja širom SAD i inostranstva.

Holmberg je ostavku podnio prošle godine pošto je lokalni list pisao o desetinama njegovih tekstualnih poruka koje je razmenio s čovjekom koji je u to vrijeme bio u zatvoru zbog slika seksualnog zlostavljanja djece.

Jedno državno tijelo je danas izglasalo suspenziju Holmbergove doživotne licence koju ima kao nastavnik.

Holmberg koji je u penziji, radio je i u državnim školama od 1967. do 2002. godine kao nastavnik, koordinator za nalaženje nestale djece i savjetnik.

Opširnije