Zejna: „DECA U ŠKOLI nisu htela da se druže sa mnom JER SAM ROMKINJA, a učitelj je bio neprijatan prema meni!“

od strane | mar 8, 2023 | Zabava | 0 Komentara

Pevačica Zejna je privukla pažnju mnogih učešćem na festivalu „Pesma za Evroviziju 2023“, a sada je progovorila o veoma važnoj temi – diskriminaciji Roma.

Zejna (Foto: Ringier/Oliver Bunić) • Oliver Bunić / Ringier

– U toku takmičenja, dok smo sedeli u bekstejdžu, bilo je nekoliko komentara na Tviteru povodom moje etničke pripadnosti i ja sam na to odgovorila. Želela sam da im napišem kroz šta sam prolazila dok sam bila mala. Zaista sam imala problem s tim. U prvom razredu se niko nije družio sa mnom jer sam Romkinja – otkrila je Zejna.

– I učitelj je bio neprijatan prema meni i zato sam promenila školu. Pojavili su se ljudi koji su komentarisali to što sam Romkinja, a ovo je bila dobra prilika da uradim nešto dobro za sve one koji nemaju priliku da dignu svoj glas. Pokrenula sam tu temu samo zbog Tviter komentara i uvreda.

Zejna (Foto: Ringier/Oliver Bunić)

– Tokom prvog polugodišta prvog razreda niko nije hteo da se druži sa mnom. Na odmorima sam sedela sama, bukvalno sama. Tek s prelaskom u drugu školu se situacija promenila. Imala sam dobru učiteljicu, a sela sam u klupi s mojom prvom i današnjom drugaricom Jasnom. Tek tada sam postala prihvaćena i počela sam uživam u đačkim danima – dodala je pevačica.

– Tokom puberteta sam takođe bila suočena s neprijatnim situacijama, bilo je ponekad prozivki, a svi znamo kako tinejdžeri znaju da budu surovi. Nama treba bolja edukacija. Decu treba da učimo, a starije da podsećamo na toleranciju, različitost i na bogatstvo koju svaka kultura nosi.

Zejna (Foto: Ringier/Oliver Bunić)

– Imala sam loš period u prvom razredu osnovne škole. Bilo je toga i kasnije, negde do petog razreda, ali manje. Tada sam se usudila da se suprotstavim. Bila sam odličan đak, solista u horu, i nekako je to otišlo u stranu. Sve više su u meni videli kvalitet, kroz moje pevanje i harizmu ostavili su po strani to što sam Romkinja – dodala je pevačica.

– Videli su moju pozitivnu stranu. Ali da sam prolazila kroz razne situacije, jesam. I u našem poslu postoji ta predrasuda, koliko god da se to ne pokazuje, ali svi mi koji ne pripadamo većini moramo trostruko više da se trudimo i da pokažemo da vredimo. To je problem koji je postojao i koji će, nažalost, i dalje postojati.

(Kurir)

Opširnije

Izvor: Pulsonline.rs