SME DA JEDE SAMO NOĆU, A OVO JE STROGO ZABRANJENO: Evo kojih sve pravila Dejan Dragojević mora da se pridržava tokom Ramazana!

od strane | mar 29, 2023 | Zabava | 0 Komentara

Zadrugar Dejan Dragojević strogo mora, kao pripadnik Islama, da se pridržava pravila koje nosi ramazanski post.

Dejan Dragojević YouTube/Dejan Dragojevic • youtube

Naime, ovo su običaji i verovanja koja se vezuju za Ramazan.

Ramazan je mesec koji je postojao i u kalendarima drevnih Arapa. Sam naziv Ramazan (Ramadan) potiče od arapske reči „ar-ramad” što u prevodu označava užasnu vrućinu. Muslimani veruju da se 610. godine nove ere, anđeo Gabrijel ukazao proroku Muhamedu darujući mu Kuran, svetu knjigu islama. Veruje se da se čuvena „Noć otkrića” dogodila tokom Ramazana, a postom muslimani odaju počast otkrovenju Kurana.

Kuran se sastoji od 114 poglavlja i smatra se da su u njemu zapisane direktne reči boga – Alaha. Hadisi su misli i poruke proroka Muhameda koji zajedno sa rečima od boga čine religijske tekstove islama.

Dejan Dragojević YouTube/Dejan Dragojevic

Pet stubova Ramazana

1. Savm – Tokom Ramazana obavezan je post od zore do sumraka.

2. Šahada – Verovanje da ne postoji drugi bog niti božanstvo osim jedinog boga Alaha i vera u njegovog jedinog prororka Muhameda (mir njemu).

3. Zakat – Običaj darivanja u humanitarne svrhe.

4. Salat/namaz – Molitva pet puta u toku dana.

5. Hadžiluk/hadž – Hodočašće u Meku, važno je da svaki musliman bar jednom za života poseti Meku, ukoliko je to moguće.

Dejan Dragojević YouTube/Dejan Dragojevic

OBIČAJI

Zabranjeno ratovanje i strastveni pogledi

Tokom ramazana islamskim vernicima je zabranjeno ratovanje, a strogo naređen post. Od vernika se očekuje da što vernije slede učenje Muhameda, što uključuje i nastojanje oko boljih međuljudskih odnosa. Važnost se pridaje čistoći misli i dela.

Po rečima Poslanika Muhameda, uz jelo i piće, stvari koje kvare post su laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled.

Ni kap vode

Ako neko slučajno pojede ili popije, to ne kvari post, uz uslov da vernik s time prestane čim se priseti da posti. S druge strane, ako se nemarom prilikom abdesta (obrednog pranja pred namaz) ili kupanja proguta samo kap vode, post je automatski pokvaren. Na taj način Islam razlikuje nepažnju od nemarnosti, piše „Pink.rs“.

Podsetimo, Dejan Dragojević se trenutno nalazi u Meki u Saudijskoj Arabiji, gde je otišao na hodočašće.

Opširnije

Izvor: Pulsonline.rs