Najčešći RANI SIMPTOMI TRUDNOĆE i zašto dolazi do njih

od strane | mar 2, 2023 | Zabava | 0 Komentara

pixabay.com

Kuća i porodica

Objavljeno

Koji simptomi trudnoće se prvi javljaju i kada?

Najpouzdaniji načini da proverite jeste li u drugom stanju svakako su test nivoa hormona beta HCG i ultrazvučni pregled, a pre nego što ih uradite moguće je da ćete osetiti mnogo različitih simptoma trudnoće.

Dok se u nekim slučajevima prvi pokazatelji da je došlo do začeća javljaju vrlo rano, u većini slučajeva se ništa ne primeti odmah. Sve što se dogodi odmah nakon odnosa – tačkasto krvarenje, pojačan sekret, osećaj umora ili mučnine – nema nikakve veze s trudnoćom.

Kako je pokazala studija objavljena 2018. godine u medicinskom listu Contraception, istraživanjem u kom je učestvovalo 458 žena je utvrđeno da 72 posto žena primeti znakove trudnoće do šeste nedelje posle poslednje menstruacije. Zato se veruje da prve simptome uglavnom treba očekivati oko pete ili šeste nedelje, iako oni mogu da se jave ranije.

Simptomi kao što su osetljivost grudi i jutarnje mučnine obično se razvijaju naglo i to se, tipično, dešava oko dve nedelje nakon što zakasni menstruacija, odnosno šest nedelja od poslednje menstruacije (u slučajevima ciklusa koji traju oko 28 dana). Nije nemoguće, međutim, čuti da je neko iskusio prve znakove drugog stanja u vreme kada je trebalo da dobije menstruaciju, što ipak nije toliko čest slučaj.

Imajte na umu da su simptomi rane trudnoće i predmenstrualnog sindroma (PMS) veoma slični, zbog čega ih je moguće pomešati.

Rani simptomi trudnoće, kako navodi američki Nacionalni institut za zdravlje deteta i ljudski razvoj „Junis Kenedi“, najčešće su:

umor
osetljive, otečene grudi i bradavice
glavobolje
promene raspoloženja
učestalo mokrenje
odbojnost prema hrani ili žudnja za određenom hranom
mučnina i/ili povraćanje
blago krvarenje

Ako se ovi simptomi jave dan ili dva nakon nezaštićenog odnosa, to nije znak trudnoće, napominje Very Well Family.

Simptomi trudnoće – objašnjenje

Mučnina. Kod većine trudnica, mučnina povezana s trudnoćom počinje dve do osam nedelja nakon začeća, navodi Američki koledž akušerstva i ginekologije. Istaživanja su pokazala da se tzv. jutarnja mučnina javlja kod 85 odsto trudnica.
Osetljive, bolne i otečene grudi. Dojke mogu biti posebno osetljive već dve nedelje nakon začešća, zbog naglog skoka estrogena i progesterona, kaže ginekolog dr Džazbir Sing iz teksaškog Medicinskog centra „Bejlor“.
Grčevi u materici. Oko 30 posto žena doživljava grčeve nakon začeća, što je izazvano implantacijom, odnosno pričvršćivanjem oplođenog jajašceta za zid materice, kao i rastezanjem ovog organa da se pripremi za širenje narednih meseci.
Implantacijsko krvarenje. Oplođeno jaje se smešta na sluznici oko šest do 12 dana posle začeća, a tada može doći do blažeg krvarenja. To se ponekad pomeša sa početkom menstruacije, ali je ova krva uglavnom svetlija, ružičasta ili smeđa, a ne crvena.Učestalo mokrenje. Iako biste pomislili da ćete mokriti češće kada plod poraste i počne da pritiska bešiku, ovo može da se javi i na samom početku trudnoće jer je materica otečena, a tu je i dodatni protok krvi u bubrege.
Glavobolje. Na početku trudnoće mogu da se jave blage tenzione glavobolje, posebno ako ne pijete dovoljno tečnosti ili ste anemični, a one će biti sve ređe kako trudnoća napreduje.

Zatvor. Problemi sa stolicom nisu tako čest simptom trudnoće, ali mogu da se jave jer su isti hormoni koji su odgovorni za nadimanje zaduženi i za konstipaciju. Pošto digestivni trakt usporava, hrana ne može tako brzo da prođe kroz creva, a nije isključeno da se ovaj simptom vremenom pojačava.
Promene raspoloženja. Ako ste primetili da plačete zbog reklame na terelviziji ili ste besni jer ste videli da je neki pas gladan, imajte u vidu da bi to moglo biti znak trudnoće zbog rasta nivoa hCG hormona koji vas čini umornom, pa samim tim i sklonijom promenama raspoloženja.

GLOSSY 

Opširnije

Izvor: Zenskikutak.rs