Crkva i njeni vernici danas obeležavaju PRENOS MOŠTIJU SVETOG IGNJATIJA BOGONOSCA

od strane | feb 11, 2023 | Zabava | 0 Komentara

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen prenosu moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca, svetitelja iz 1. veka. Glavno praznovanje ovog sveca je 2. januara, a danas crkva obeležava prenos njegovih časnih moštiju iz Rima, gde je umro mučeničkom smrću, u Antiohiju, gde je ranije bio arhijerej.

Sveti Ignjatije Bogonosac
Nazvan je Bogonosac zato što ga je, prema predanju, kao maloga, Isus držao u rukama.

Bio je učenik Svetog Jovana Bogoslova i episkop u Antiohiji. Dok je bio na ovoj funkciji ulagao je mnogo truda i napora u širenju hrišćanstva. Prvi je uveo antifonski način pojanja u crkvi – pevanje sa dve pevnice tako da, kad pojanje na jednoj strani prestane, na drugoj počinje.

Ignjatije je još za života postao poznat kao sveti čovek. Vest o njemu i njegovom radu je stigla i do cara Trajana. Pozvao ga je u Rim kako bi bio proglašen za senatora, ali tek ako prinese žrtvu mnogobožačkim idolima. Ignjatije carev predlog nije prihvatio, a onda je bio okovan i bačen lavovima. Prema predanju, lavovi su ga rastrgli.

Prenos moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca smatra se danom kada se nikako ne rade teški poslovi.

Sveti Ignjatije se smatra zaštitnikom pravednika i onih koji stradaju zbog svojih ubeđenja i zato što su različiti od drugih.

Molitva
Veruje se da će pomoći svakom ko ga priziva u pomoć ovom molitvom:

„Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Ignjatije: Moli Hrista Boga da spase duše naše.“

Magazinnovosti

Opširnije

Izvor: Zenskikutak.rs