ZVANIČNO SRBIJA ZEMLJA SA NAJNIŽIM RIZIKOM OD PRANJA NOVCA! Iza sebe ostavila zemlje članice EU

od strane | jun 25, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Srbija je trenutno zvanično zemlja sa najnižim rizikom od pranja novca i finansijskog terorizma u regionu, izjavio je danas direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović.

– Bolje smo ocenjeni i od svih članica Evropske unije koje nas okružuju, tačnije od Hrvatske, Mađarske i Bugarske i među zemljama smo koje su u potpunosti usklađene sa svim preporukama Međunarodne agencije za borbu protiv pranja novca (FATF) – kazao je Radovanović.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je prethodnih godina uložila značajne napore kako bi zemlja implenentirala sve mehanizme i međunarodnu praksu u ovoj oblasti.

On je objasnio da je Srbija, peti krug vrednovanja u kojem se sada nalazi Hrvatska završila pre sedam godina i da smo se tada nalazili u sličnoj situaciji u kojoj se danas nalazi ta zemlja.

– Mi smo zvanično bili prva evropska zemlja koja je ocenjivana i druga zemlja u svetu, ali pre sedam godina nisu postojali jasno definisani kriterijumi i procedure za listu, kao i kriterijumi o ispunjavanju određene aktivnosti, što nas je stavilo u nepovoljan položaj u odnosu na sve druge zemlje – kazao je Radovanović.

On je naglasio da je i Bazelski institut za upravljanje, objavio rizik neke zemlje sa aspekta pranja novca i da je Srbija ove godine ocenjena sa najnižim rizikom od kad se meri taj indeks, odnosno da imamo najbolji rezultat u prethodnih sigurno 14 godina, što, kako je istakao, dodatno govori o uspehu koji je zemlja ostvarila u ovoj oblasti.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama
Opširnije

Izvor: Informer.rs