Zimus ste samo sedeli i gojili se? Trener otkriva kako smršati na 3 načina

od strane | feb 29, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Kad neko hoće da smrša treba da upražnjava vežbe koje u isto vreme angažuju više mišićnih grupa, jer one imaju i veću kalorijsku potrošnju.

Zima je period godine kada većina gotovo neizbežno dobije koji kilogram viška, najviše zbog trpeze koja obiluje masnom i slatkom hranom, ali i zbog manjka kretanja. Ipak, proleće već kuca na vrata, te je vreme da se trgnemo iz zimskog sna i prihvatimo se laganije ishrane i vežbanja. Kako smršati i ostati motivisan na tom putu objašnjava master profesor sporta i fizičkog vaspitanja i fitnes trener Milan Zarić.

Bazične vežbe

Kad neko hoće da smrša treba da upražnjava vežbe koje u isto vreme angažuju više mišićnih grupa, jer one imamju i veću kalorijsku potrošnju, savetuje naš sagovornik.

Foto: Shutterstock

Kraljica među vežbama – plenk

– Set osnovnih, bazičnih vežbi uključuje razne varijante vežbe poznate kao plenk (izdržaj u gornjoj poziciji skleka), različite varijacije čučnjeva i trbušnjaka. Tokom jednog treninga treba uraditi set od šest vežbi sa 10-20 ponavljanja, a aktivnost treba da traje 30 minuta dnevno, minimum tri puta nedeljno. Naravno, svaki trening treba početi s kratkim zagrevanjem – podseća Zarić.

U prirodi

Ako više volite da se šetate, trener preporučuje brzi hod. Puls je tom prilikom poželjno podići najmanje za 30, a dozvoljeno je i 50 odsto, te ako vam je u mirovanju npr. 70, neka pri brzom hodu bude barem 100. 

Na tanjiru 

Pored redovnog vežbanja neophodno je i ograničiti unos namirnica koje su previše kalorične, poput masti i šećera. 

– Ishrana bi trebalo da bude izbalansirana, ali ako nemete tu vrstu discipline možete da preskočite večeru. To nije zdravo na duže staze, ali daje rezultete i jednostavno je za primenu – sugeriše trener.  

– Puls svakako treba da bude povećan da bi imali benefit od takvog vežbanja. Oni koji su u formi mogu da upražnjavaju lagano trčanje i/ili šetnju uzbrdo i nizbrdo, jer to je intervalna aktivnost gde se puls podiže i spušta – objašnjava Milan Zarić.

Foto: Freepick

Šetajte se tako da vam puls bude blago povišen

Ukoliko volite da vozite bicikl, to je odlična aktivnost koju lekari često preporučuju onima koji imaju probleme sa zglobovima, recimo kolenima, te ne mogu da trče. Možete da vozite i poslednjih godina popularne rolere koji posebno angažuju mišiće nogu, donjih leđa i zadnjice, dodaje trener.

U društvu

Ako ste zainteresovani za druženje, tu su kolektivni sportovi kao što su fudbal ili košarka, ali su u poslednje vreme dosta popularni sportovi sa reketima, kao što su tenis i možda najbrže rastući padel, navodi trener.

Foto: Shutterstock

Padel je sve popularniji u Srbiji

– U Srbiji postoji nekoliko terena za padel, vrlo je interesantna igra i troši dosta kalorija – poručuje naš sagovornik. 

Kako se motivisati

Pre par godina je sprovedeno istraživanje u nekoliko velikih fitnes klubova u Srbiji koje je pokazalo da čak 90 odsto novih vežbača nikada ne postanu redovni u teretani i da samo 10 odsto njih nastavi da trenira redovno narednih šest meseci. Zašto je to tako?

– Ključ motivacije leži u tome da iznova postavljate male fitnes ciljeve, sitne korake koje ćete ispunjavati na dnevnom ili nedeljnom nivou. To mogu da budu pređeni kilometri na kraju nedelje, ukupan broj čučnjeva ili trbušnjaka, dani bez slatkiša, količina tečnosti koju unesemo na dnevnom nivou ili zastupljenost svežeg povrća u svakom obroku u toku određenog perioda – savetuje naš sagovornik.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs