ZBOG OBJAVLJENE FOTOGRAFIJE USIJAO SE TVITER: Deklaracija na jagodama izazvala burne reakcije, evo o čemu se zapravo radi

od strane | jun 15, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Naime, u pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora u Smederevu nalazi se poljoprivredno gazdinstvo, koje održavaju i obrađuju upravo zatvorenici. 

Da zaista rade najbolje govori pomenuta fotografija na kojoj se nalazi pakovanje jagoda, a na kojima piše proizvođač – „Zatvor Smederevo“. 

Ispod objavljene fotografije pojavilo se mnogo komentara. Jedni su pohvalili rad zatvorenika, dok su drugi rekli da nikad ne bi kupili jagode od „takvih ljudi“. 

Takođe, u OZ Smederevo se gaje jabuke, šljive i jagode. Na skoro dva hektara ekonomije osuđenici gaje jabuke (oko 3.000 stabala) i šljive, dok se na iznajmljenoj površini od 0,8 hektara nalaze zasadi jagoda na foliji. Jabuke i jagode se čuvaju u novoizgrađenoj hladnjači, kapaciteta 100 tona robe, a tu su i dve komore za povrće, kapaciteta od po osam tona. Višak voća sa ovih plantaža plasira se na domaće i rusko tržište preko registrovanih veleprodajnih kuća u Srbiji.

Zatvorenici koji imaju posao – imaju radno vreme, popodnevni odmor, teretanu, tako da je boravak tamo neka vrsta nagrade i privilegije. Imaju i platu, godišnji odmor i nagradne vikende.

– U svim većim zavodima, radno je angažovano više od 50 odsto osuđenih lica – rekli su svojevremo u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

– Rad je isključivo na dobrovoljnoj osnovi i osuđenici za to dobijaju naknadu, (platu) u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama
Opširnije

Izvor: Informer.rs