ZAVRŠAVA SE PROLEĆNI RASPUST! Od sutra đaci u školskim klupama, a već za 10 dana imaju NOVI MINI ODMOR

od strane | apr 17, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Proslava 1. maja ove godine biće u ponedeljak koji je neradni dan, a takođe će neradno biti u utorak, a pošto praznicima prethodi vikend, đaci će imati slobodna 4 dana.

Tako će osnovci i srednjoškolci biti na mini raspustu od 29. aprila do 3. maja kada ponovo polaze u školu.

Nakon ovog raspusta u maju, osnovci i srednjoškolci neće imati nijedan raspust do kraja školske godine koja je za osnovce 6. juna, dok će srednjoškolcima letnji raspust početi 20. juna.

Raspust za neke učenike završnih godina počinje kasnije

Iako se svi učenici raduju raspustu i slobodnom vremenu, za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola pravi rasterećeni raspust počeće kada završe polaganje matura.

Matura za osnovce održava se 21, 22. i 23. juna. Oni će na ovoj maturi za razliku od prethodnih godina kada su uz srpski jezik i matematiku polagali kombinovani test, ove godine umesto njega polagati jedan od predmeta po izboru.

printscreen

Đaci koji završavaju osnovnu školu više neće pripremati sedam predmeta za malu maturu, već tri predmeta. Obavezni ostaju srpski (maternji) i matematika, a treći test će biti po izboru od pet ponuđenih – istorije, geografije, fizike, hemije i biologije.

Osim ovih novina, promenjen je i sistem bodovanja, tako će srpski i matematika nositi 14 poena, a kombinovani test 12. Iz škole đak može doneti maksimalnih 60 bodova, i to ako je na kraju godine imao zaključene sve petice od šestog do osmog razreda.

Kada su srednjoškolci u pitanju, oni će prijemne ispite polagati 12, 13. i 14. maja, pa 19, 20. o 21. maja. Međutim, njima će pravo rasterećenje stići nekoliko nedelja pre raspusta, pošto će u 1. i 2. juna polagati probnu državnu maturu, koja će od školske 2023/24. godine zameniti prethodne prijemne ispite.

FOTO TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Uvođenje državne mature u interesu je dece, pošto će deci olakšati pripremu i dati im više prilika da upišu željeni fakultet. Dodatno, Ministarstvo prosvete nastoji da na taj način ukine paralelizam gde deca polažu u matičnim školama i na prijemnim ispitima na fakultetima polažu isto.

Fakulteti mahom pristaju da ukinu prijemne

Podsetimo, Pravni fakultet Beogradskog univerziteta prvi je najavio da prihvata da državna matura koja je planirana za 2024. godinu bude jedini uslov za upis na ovu visokoškolsku ustanovu, što znači da brucoši u školskoj 2024/2025. godini neće polagati prijemni ispit, ukoliko državna matura bude implementirana.

Osim Pravnog državnu će maturu umesto prijemnog ispita priznavati i Šumarski, Biološki, Geografski fakultet u Beogradu. Prijemni ispit ukidaju i Građevinski fakultet i Tehnološko-metalurški fakultet.

Shutterstock

Ipak, pojedini fakulteti i dalje neće moći da upišu buduće studente bez prijemnog ispita koji prikazuje njihove posebne sklonosti i sposobnosti. Shodno tome, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja i Medicinski fakultet u Beogradu zadržaće prijemne ispite, dok FPN i Učiteljski fakultet i dalje čekaju odluku nastavno-naučnog veća.

Prema informacijama kojima trenutno raspolaže Rektorat Univerziteta u Novom Sadu u pogledu vrednovanja rezultata državne mature, pet fakulteta – Pravni fakultet, Tehnološki fakultet, Građevinski fakultet u Subotici, Pedagoški fakultet u Somboru i Ekonomski fakultet u Subotici neće uvoditi dodatne prijemne ispite i/ili ispite za proveru sklonosti i sposobnosti za upis ni na jedan studijski program.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama




Opširnije

Izvor: Informer.rs