Zatvori ukidaju pse čuvare, robijaše će čuvati jato gusaka! U Kini već čuvaju granicu

od strane | dec 27, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Uprkos savremenim sistemima detekcije u zatvorima koji sprečavaju zatvorenike da neotkriveno pobegnu, uvek je dobro imati rezervni analogni sistem detekcije, u slučaju da sofisticirana oprema pokvari. Ljudski čuvari i psi su obično norma, ali neki zatvori koriste neverovatne alternative. Zatvor u državi Santa Kantarina u južnom Brazilu nedavno je zamenio svoje pse čuvare jatom gusaka koje glasno kvocaju kada otkriju neobične zvukove, poput pokušaja bekstva.

– Dobili smo elektronski nadzor, nadzor uživo i na kraju – nadzor gusaka, koji su zamenili pse. Noću je veoma tiho. Čak i danju, kao što vidite, prostor je veoma miran, a noću još više… Prostor je pogodan za ovu vrstu obezbeđenja u slučaju gusaka – kaže direktor zatvora Markos Roberto de Souza.

Jato „gusaka čuvara“ patrolira prostorom između unutrašnje ograde zatvora i glavnog spoljašnjeg zida.

Najmanje 12 godina brazilski zatvori su se oslanjali na guske kako bi sprečili bekstvo zatvorenika. Još 2011. godine, zatvor Sobral u Sao Paulu postao je međunarodna vest zbog uvođenja jata gusaka kao sredstva za upozoravanje ljudskih čuvara na sumnjive aktivnosti.

Zanimljivo, guske već dve godine pomažu kineskim graničnim patrolama da spreče ilegalnu imigraciju jer su mnogo bolje od pasa u otkrivanju zvukova.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs