Koje greške ne treba da pravite ukoliko se u današnje vreme bavite izdavanjem stanova

od strane | dec 14, 2022 | Biznis | 0 Komentara

Photo by Alena Darmel: https://www.pexels.com/photo/man-in-gray-jacket-showing-documents-to-
a-man-and-pregnant-woman-7641835/

Izdavanje stanova može da bude unosan posao i da poboljša ekonomsku situaciju porodice. Ovo predstavlja i dobru investiciju u budućnost i može da vam pomogne da sačuvate, ali i uvećate, ušteđevinu. Ipak, biti stanodavac nije lako i treba da budete spremni na mnogo izazova i poteškoća kako biste bili uspešni u onome što radite. Spremite se za brojne pripreme – od kupovine i sređivanja nekretnine, do upoznavanja sa zakonskim regulativama kada je izdavanje nekretnine u pitanju.

Ugovor ili ne?

U današnje vreme mali broj stanodavaca se odlučuje na potpisivanje bilo koje vrste ugovora. Ipak, razmislite da li ste spremni na rizik koji donosi izdavanje stanova bez važećeg ugovora. Deo koji brine sve stanodavce jeste plaćanje poreza na stanare i kako se to rešava. Ukoliko se odlučite da ne želite da sklopite ugovor sa stanarima, budite spremni da oni nemaju nikakvu obavezu da plaćaju račune, kiriju ili da održavaju nekretninu. Ako se odsele iz vaše nekretnine bez plaćenih računa, nikako ne možete da dokažete da su oni tu živeli i obavezali se na izmirivanje troškova.

Ne uzimate depozit

Iako se većina stanara buni i na sam pomen depozita, on predstavlja vašu sigurnost da stanari neće nestati ili prestati da plaćaju račune. Depozit se obično uzima u visini jedne kirije i obezbeđuje vašu finansijsku sigurnost ukoliko stanari odluče da ne plate kiriju ili račune. Dogovorite se sa stanarima oko uslova za vraćanje depozita jer često nakon izlaska iz nekretnine bude potrebno krečenje ili popravljanje nekih sitnih stvari koje su napravili stanari i često padne dogovor da se to finansira upravo od depozita.

Odgovarajući tip nekretnine

Ukoliko želite da započnete izdavanje nekretnine, potrebno je da se malo upoznate sa tržištem i ljudima koji iznajmljuju nekretnine. Različiti tipovi nekretnine će privući različite tipove podstanara. Ukoliko želite da zaradite novac bez previše ulaganja, manji stanovi su savršen izbor za vas. Kada je u pitanju pouzdano izdavanje stanova u Beogradu ili drugom većem gradu, mnogi stanodavci se odlučuju za one koje će brzo moći da izdaju i koji se nalaze na popularnim lokacijama. Ovo znači da nećete imati problema sa praznim stanom, bićete u mogućnosti da birate kome ćete izdati stan ali ćete moći i da dobijete stanarinu koju očekujete.

Photo by RODNAE Productions: https://www.pexels.com/photo/person-holding-silver-key-8293778/

Ne proveravate nekretninu

Ako ste izdali nekretninu to ne znači da treba da prestanete da vodite računa o njoj. Često se stanodavci opuste i zaborave da stanari žive u prostoru koji nije njihov i samim tim neće voditi previše računa o toj nekretnini. Dogovorite se sa stanarima o učestalosti dolaska u stan kako bi ovo svima bilo prijatno. Objasnite im da je vaš cilj samo da proverite da li je sve u redu i da li je potrebna neka popravka. Neka ovo bude na samom početku kako biste izbegli neprijatne situacije sa stanarima koji poštuju sve obaveze prema vama. Ukoliko stanari ne naiđu na razumevanje, pokušajte da nađete kompromis kako biste mogli da proverite nekretninu bez ometanja stanara.

Ne vodite evidenciju o računima

Računi se moraju plaćati u određenom vremenskom periodu i možete da upadnete u ozbiljan problem ukoliko ne regulišete i ne izmirite obaveze. Kako je danas lako proveravati da li su računi plaćeni, napravite naloge na vaše ime i proveravajte da li su stanari platili račune. Ukoliko primetite da do doređenog perioda računi nisu plaćeni, nađite način da sa stanarima ustanovite o čemu se radi. Ovo će sprečiti da stanari napuste vaš stan i ostave dugovanja koja ćete vi morati da izmirite. Dogovorite se do kog datuma računi moraju biti plaćeni i kako ćete rešavati situaciju ukoliko dođe do nekog problema.

Iako je izdavanje stanova odličan izvor prihoda, sa sobom nosi i brojne poteškoće i situacije koje vam mogu izazvati stres i puno obaveza. Ipak, na kraju se ovo isplati i neophodno je da budete uključeni u ceo proces od samog početka pa sve dok su stanari u vašoj nekretnini.