Zapad se ovog najviše plašio! Rusija više i ne krije opasne planove: Evo šta se uskoro drastično menja!

od strane | jun 29, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Ako se izazovi i pretnje Ruskoj Federaciji povećaju, Rusija bi mogla da promeni nuklearnu doktrinu, tj. moglo bi da se promeni vreme za donošenje odluke o upotrebi nuklearnog oružja, rekao je načelnik komiteta za odbranu Državne dume Andrej Kartapolov.

– Sve će zavisiti od toga kako će se vojno-politička situacija odvijati. Doktrina odražava našu reakciju na dešavanja oko naše zemlje. Ako primetimo da se izazovi i pretnje povećavaju, onda možemo i da korigujemo nešto u doktrini što se odnosi na primene nuklearnog oružja – rekao je Kartapolov i dodao da je još uvek rano da se konkretnije o tome govori.

Sam predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da bi Rusija mogla da promeni svoju nuklearnu doktrinu, s obzirom na to da neprijatelj radi na snižavanju praga za upotrebu nuklearnog oružja.

Prema njegovim rečima, na Zapadu prave eksplozivne nuklearne naprave ultra male snage i među stručnim krugovima na Zapadu postoje ideje da bi takvo oružje moglo da se upotrebi i „to nije ništa strašno“.

Što se tiče upotrebe nuklearnog oružja, Ruska Federacija se rukovodi ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina o „Osnovama državne politike Ruske Federacije u oblasti nuklearnog odvraćanja“ u kome su jasno navedeni uslovi upotrebe nuklearnog oružja. 

Kako se tamo navodi, odvraćanje od neprijateljske agresije obezbeđuje celokupna vojna moć Ruske Federacije, uključujući i nuklearno oružje.

Shodno ukazu, Rusija bi mogla da iskoristi nuklearno oružje u slučaju da primi pouzdane informacije o lansiranju balističkih raketa ka teritoriji Rusije ili njenih saveznika, u slučaju da neprijatelj koristi nuklearno oružje ili druge vrste oružja za masovno uništenje protiv Rusije ili njenih saveznika.

Takođe, u slučaju da neprijateljski uticaj na kritične ruske državne ili vojne objekte može da dovede do kvara i do ometanja reakcija nuklearnih snaga.

Navodi se i slučaj agresije na Rusiju upotrebom konvencionalnog naoružanja kada je ugroženo postojanje države.

Shodno ukazu, Ruska Federacija nuklearno oružje smatra isključivo sredstvom odvraćanja, čija je upotreba ekstremna i iznuđena mera.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs