Zapad formira tribunal za Rusiju, odgovor Moskve su kindžali?!

od strane | jul 3, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Međunarodni centar za istraživanje ruske invazije na Ukrajinu (ICPA) juče je otvoren u Hagu, kao prvi korak ka mogućem osnivanju tribunala za krivičnu odgovornost zvaničnika Kremlja.

Međunarodni centar za istraživanje ruske invazije na Ukrajinu (ICPA) juče je otvoren u Hagu, kao prvi korak ka mogućem osnivanju tribunala za krivičnu odgovornost zvaničnika Kremlja.

Londonski „Gardijan“ prenosi da će taj centar imati tužioce iz Kijeva, EU, SAD i Međunarodnog krivičnog suda (ICC), koji će istraživati sukob u Ukrajini i prikupljati relevantne dokaze pre osnivanja specijalnog tribunala koji bi zvaničnicima Kremlja mogao da sudi zbog pokretanja rata u Ukrajini.

Visoki zvaničnici ICPA održali su juče konferenciju za novinare u sedištu pravosudne agencije EU, Evrodžasta. Njoj su, između ostalih, prisustvovali i ukrajinski generalni tužilac Andrej Kostin, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan, pomoćnik državnog tužioca SAD Kenet Polit i evropski komesar za pravosuđe Didje Rejnders.

Podsetimo, Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je u martu nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, kojeg terete za ratne zločine, među kojima je i nezakonita deportacija dece iz Ukrajine u Rusiju!

– Zločini su počinjeni od 24. februara 2022. godine i kasnije, kada je počela ruska invazija na Ukrajinu – dodaje se u saopštenju.

Podozanje naloga za hapšenje Putina znači da bi on sad mogao da bude uhapšen u više od 120 zemalja članica MKS ako kroči na njihovo tlo.

U međuvremenu, Moskva je Glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu Britanaca Karima Kana, koji je izdao nalog za hapšenje Putina, stavila na poternicu Rusije.

Bivši predsednik rusije i zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev poručio je nekoliko puta povodom hapšeja Putina kako „nije nemoguće zamisliti hipersoničnu raketu ispaljenu s ruskog broda iz Severnog mora na zgradu suda u Hagu.“

– Svi hodamo pod Bogom i raketama… Pažljivo gledajte u nebo – dodao je.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

TOP Planeta SNIMCI

Opširnije

Izvor: Informer.rs