ZA ULAZAK U SOLIDAN STAN TRAŽE DA ISKEŠIRATE I DO 1.000 EVRA! Ovo je savet kako da se podstanar zaštiti

od strane | feb 24, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Međutim, ovaj iznos može da bude i veći i da dostigne iznos od čak 1.000 evra. Većina stanodavaca traži depozit u iznosu visine kirije. Ukoliko je budući stanar stan pronašao preko agencije za nekretnine, troškovi će porasti.

– Ukoliko neko u potrazi za stanom angažuje agenciju, platiće agenciji proviziju od 50 procenata od prve kirije. Takođe, ukoliko se neko javi na oglas koji je postavila agencija i iznajmi taj stan, provizija će biti ista. Postoje i agencije koje uzimaju proviziju od 100 odsto, ali tu se uglavnom radi o luksuznijim nekretninama, ali recimo na Zapadu tih 100 odato je standard – objasnio je Uroš Jovanović iz jedne od agencija za nekretnine.

Sagovornik je dodao i da oni koji žele da izdaju svoj stan, a obrate se agenciji da im u tome pomogne, moraju da računaju na to da će da plate proviziju u visini polovine jedne kirije. Agentica za nekretnine Katarina Lazarević, izjavila je da dodatnih troškova, pored ovih navedenih, nema, ali pre samog ulaska stanara u stan, neophodno je da se sačini ugovor, kako bi obe strane bile zaštićene.

– Pre useljenja, potrebno je popisati šta se sve nalazi u stanu i da li električni uređaji rade, kako ne bi stanodavac kasnije mogao da naplati stanaru nešto što već nije radilo – ističe Lazarević. 

Kako kaže, sve to treba da se stavi u ugovor, kao i to kolika je visina kirije i koliko dugo se neće menjati.

– Obično je to neki period od godinu dana. Takođe, taj ugovor ne treba overavati kod notara jer nema potrebe, važi i bez toga – zaključila je sagovornica.

Bonus video:

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama




Opširnije

Izvor: Informer.rs