Voda i lubenice za rudare! Dok mi tražimo spas od paklene vrućine, oni moraju da rade (FOTO)

od strane | jul 15, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Tropski talas zahvatio je našu zemlju pa dnevne temperature dostižu i do 40 -tog podeoka, pa lekari savetuju unos što više tečnosti, što manje odeće, šešire i hladovinu . Ko ima mogućnosti valjalo bi se rashladiti u jezerima ili rekama , jer se sa ovakvim vremenskim prilikama ne bi trebalo šaliti.

Međutim, ima i onih koji i u ovakvim vremenskim uslovima moraju biti na svojim radnim mestima . Rudari u Majdanpeku i Boru, floteri, topioničari ali i svi ostali koji obavljaju uobičajne poslove i na tropskim temperaturama.

O tome se izričito vodi računa imajući u vidu da su pred njima zahtevni planovi. Zato se radnicima dostavljaju dovoljne količine hladnih napitaka,vode, sokova ali lubenica.

Foto: Zijin copper

 

– Pridržavamo se svih propisanih mera i zakonskih odredbi kao i uputstava resornog Ministarstva , pa smo se organizovali da radnicima olakšamo koliko toliko rad pod ovakvim okplnostima . Uvek moraju da imaju dovoljan unos hladnih napitaka , vode, da se osveže u toku radnog procesa , kaže Draško Popović iz majdanpečke Službe bezbednosti i zdravlja na radu.

Voda , sokovi i lubenice dostavljaju se i do najudaljenijih radilišta na Površinskom kopu u Majdanpeku.

Dok je čelične zube bagera zarivao u obrušenu rudu sa ,, Čoka Muskala,, bagerista Saša Kračunović je ispričao šta je iskušenje u njegovoj profesiji.

– Jako je teško raditi na visokim temperaturama .U odnosu na kolege koji celu smenu provode na suncu , nama bageristima je za nijansu lakše jer su mašine klimatizovane . Kompanija se zaista trudi da mehanizaciju redovno održava, da klima uređaji u kabinama budu ispravni , da nam stižu dovoljne količine napitaka i svežeg voća , što nam zaista puno znači, podvlači bagerista Kračunović.

Foto: Zijin copper

 

Njegove kolege miner, Dragiša Punđejević i rukovodilac na odvodnjavanju, Slobodna Mišić, šihtu zarađuju direkno radeći na suncu. Tako da u svakom trenutku uz sebe imaju flašicu vode i ,,bezbednjaci ,,ih redovno obilaze , da provere fali li nešto.

U hladovini korpe ,,teškaša,, Belaza 5 ispod koga tuče vrelina motora , vozač Damir Novaković kaže da je u kabini kamiona sasvim ,,druga priča,,

– Klima nam radi pa se tropska vreline i ne osećaju toliko i može se izdržati za Informer .rs pričaju rudari Majdanpečkog rudnika bakra.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs