(VIDEO) Titov prljavi dogovor sa Moskvom: Kako su ustaše u Drugom svetskom ratu „oslobađale“ Srbiju

od strane | jan 12, 2024 | Vesti | 0 Komentara

U oslobođenju Srbije, u jesen 1944. godine, učestvovale su i dojučerašnje Pavelićeve ustaše, pripadnici 369. ustaške legije koju je Crvena armija 1943. porazila i zarobila kod Staljingrada.

Godinu dana kasnije Sovjeti su im, na Titovu molbu ponudili da se pokaju i da učestvuju u završnim operacijama u Jugoslaviji.

Tito će Veljku Vlahoviću, jednom od svojih moskoviskih izaslanika, narediti da im preda ratnu zastavu, čime će uveličati slavu Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, čime je zvanično 1. juna 1944. godine formirana Prva jugoslovenska brigada.

I u Nemačkom pohodu na Staljingrad i u Titovom osvajanju Srbije ovom jedinicom komanduje isti čovek, ustaški vitez Marko Mesić, predratni artiljerijski oficir, koga je rat zatekao na službi u Nišu. 

On odlučuje da se vrati kući i pridružuje se ustašama.

Prva jugoslovenska brigada je preko Ukrajine i Rumunije 10. oktobra stigla u istočnu Srbiju gde je ušla u sastav 23. srpske divizije 14 korpusa NOVJ i prebačena u rejon Čačka.

I tako srpskim rodoljubima i domaćinima po Šumadiji, o saradnji sa okupatorom i domaćim izdajnicima na licu mesta i po kratkom postupku presuđivale su ustaše.

Što bi naš narod rekao: „Da čovek od muke prsne na rebra!“

Video pogledajte u nastavku:

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs