(VIDEO) Rusi našli rešenje za dronove! Objavljen nestvaran snimak, da li je došao kraj najefikasnijem oružju današnjice?!

od strane | jun 7, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Na društvenim mrežama objavljen je video koji pokazuje kako elektronski ometači, koje su ruske snage postavile na svoje tenkove i oklopna vozila, ometaju rad dronova. Na snimku se može videti kako ukrajinski operator drona ima teškoća da locira cilj i upravlja letelicom zbog ometanja koje prouzrokuju ruski uređaji, izveštavaju mediji.

Ovi modularni uređaji su montirani na oklopna vozila ili tenkove (ponekad i po nekoliko na jednom vozilu) kako bi sprečili ili ometali funkciju dronova na različitim frekvencijama.

Za razliku od većih i poznatijih sistema poput Krasuhe ili Polje-21, koji su već pokazali svoju efikasnost na frontu, ovi manji modeli do sada nisu zvanično potvrđeni kao delotvorni.

Stručnjaci iz NATO-a smatraju da su ruski elektronski ratni sistemi odgovorni za ometanje satelita „Starlink“ iznad Ukrajine ili GPS signala iznad Poljske.

Kari A. Bingen, bivša zvaničnica Ministarstva odbrane SAD i stručnjak za elektronsko ratovanje, izjavila je za „New York Times“, a prenosi RT Balkan, da se ometanje satelitske komunikacije može izvršiti pomoću radio frekvencije visoke snage, koja se obično emituje sa vozila opremljenog velikim radio tornjem, što odgovara opisu „krasuhe“.

Takođe, „New York Times“ navodi da su ukrajinske snage pokušale da zaštite primopredajnike „Starlinka“ različitim metodama, uključujući postavljanje u rupe ili prekrivanje metalnim mrežama, ali da ova improvizovana rešenja za sada nisu imala značajan uspeh.

sledeća vest

Vesti

Politika

Ministarstva Srbije i RS: Odlična saradnja i iskreno prijateljstvo

Sastanak delegacije ministarstava Srbije i delegacije ministarstava Republike Srpske, koja je u zvaničnu posetu srpskoj prestonici stigla povodom prvog Svesrpskog sabora „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“, održan je danas u Beogradu, kada su pored ostalog učesnici poručili da u njihovim odnosima vladaju iskreno prijateljstvo i dobra saradnja.

Politika

Ministarke Žarić Kovačević i Jujić posetile Nacionalnu akademiju za javnu upravu

Nakon bilaternog sastanka koji je u okviru Svesrpskog sabora održan u prostorijama Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u Beogradu, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Jelena Žarić Kovačević i ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić posetile su Nacionalnu akademiju za javnu upravu (NAJU), kao centralnu instituciju za stručno usavršavanje svih zaposlenih u javnoj upravi Republike Srbije.

Opširnije

Izvor: Informer.rs