(VIDEO) Rat na Arktiku nije još ni počeo, a Rusija već pobeđuje! Britanski Dejli Mejl neće da ćuti, istina je bolna, ali…

od strane | jan 6, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Klimatske promene otvaraju put novom međunarodnom sukobu za dominaciju na Arktiku, koji će suprotstaviti velike sile jedne protiv drugih, piše „Dejli Mejl“. Istovremeno, kako se navodi u članku, dok se Zapad suočava sa brojnim problemima u odbrani svojih interesa na krajnjem severu, Moskva je, zahvaljujući svojoj najvećoj floti ledolomaca, ispred ostalih konkurenata u trci za dominaciju u ovom regionu.

–  Klimatske promene otvaraju neiskorišćene prirodne resurse, nove trgovinske puteve i novi međunarodni sukob u kojem Rusija već pobeđuje -, piše „Dejli Mejl“.

Prošlu 2023. godinu karakterisao je ozbiljan nalet globalnih sukoba – pored Ukrajine, tenzije su eskalirale na Bliskom istoku, u Sahelu i Mjanmaru. Međutim, u narednim godinama može se pojaviti novo bojno polje koje preti da ih sve pomrači, suprotstavljajući svetske sile jedne protiv drugih kao nikada ranije, u ludoj trci za kontrolu i prevlast.

Arktički region trenutno prolazi kroz transformaciju bez presedana zbog klimatskih promena, a topljenje leda otvara riznicu ranije neiskorišćenih prirodnih resursa, novih trgovačkih puteva i strateške superiornosti.

Nije iznenađujuće što najveće svetske vojne i ekonomske sile Rusija, Kina i Sjedinjene Države, kao i druge arktičke zemlje, već trasiraju svoj put ka polarnoj dominaciji.

Dok se Zapad suočava sa brojnim izazovima u odbrani svojih interesa na krajnjem severu, Rusija je ispred ostalih u trci za dominaciju na Arktiku.

Jedna od ključnih oblasti u kojoj Rusija prednjači je tehnologija za probijanje leda. Ledolomci su neophodna sredstva za plovidbu ledenim vodama Arktika, a Rusija se može pohvaliti najvećom i najmodernijom flotom ledolomaca na svetu. Osim toga, Moskva je od 2014. godine uložila ogromne količine novca u razvoj vojne infrastrukture u Arktičkom krugu, napominje izdanje.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs