(VIDEO) Projekat Retro! Bizaran američki plan za zaustavljanje Rusa, ovo oružje Hladnog rata razbilo bi planetu

od strane | maj 16, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Nedavno objavljena knjiga otkrila je supertajni plan iz doba Hladnog rata koji ima za cilj da zaštiti SAD od sovjetskog nuklearnog napada zaustavljanjem Zemljine rotacije. Projekat Retro osmislili su američki vojni analitičari 1960. godine.

Predloženo je da se koristi 1.000 masivnih raketa, obično rezervisanih za lansiranje nuklearnog oružja i svemirskih letelica, kako bi se stvorio dovoljan potisak da se trenutno zaustavi Zemljina rotacija . Drastična mera imala je za cilj da navede sovjetske rakete da nadmaše svoje predviđene ciljeve u Sjedinjenim Državama.

Prema tom predlogu, ako američki sistemi za detekciju raketa identifikuju dolazeće sovjetske rakete iznad Severnog pola, rakete Atlas bi bile aktivirane. Kratka pauza u Zemljinoj rotaciji dovela bi do toga da sovjetske rakete, koje putuju po inercijskoj putanji, promaše strateške raketne baze koje se nalaze u Dakoti, Vajomingu, Montani i Misuriju .

Katastrofalan plan

Plan, koji je pokrenulo nekoliko zvaničnika vazduhoplovstva, na kraju je privukao pažnju Danijela Elsberga, planera nuklearnog rata, a zatim i uzbunjivača Pentagonovih papira. U svojoj knjizi „Mašina sudnjeg dana“ iz 2017. godine, Elsberg opisuje svoju početnu nevericu, misleći da je plan šala, ali je shvatio njegovu ozbiljnost kada je video inicijale zvaničnika.

Elsberg je detaljno objasnio logiku plana: izazivanjem sovjetskih raketa da zaobiđu bok, američke kopnene snage za odmazdu bi ostale netaknute. Ovo bi omogućilo kontranapad kada se Zemljina rotacija nastavi, ciljajući sovjetske gradove i vojna mesta.

Međutim, Elsberg je identifikovao nekoliko kritičnih nedostataka u planu. Ugaoni moment Zemljine površine bi značio da bi sve što nije usidreno nastavilo da se kreće velikom brzinom, što bi rezultiralo katastrofalnim posledicama. Na ekvatoru, brzina rotacije Zemlje je oko 1.600 km/h, što bi se pretvorilo u vetrove super-uraganske sile na globalnom nivou.

– Niste morali da budete geofizičar da biste videli neke nedostatke u ovoj šemi –  napisao je Elsberg. 

On je predvideo da će ogromni vetrovi uništiti zgrade i gradove, dok će priobalna područja biti devastirana cunamijem, što će rezultirati apokalipsom uporedivom sa termonuklearnim napadom.

Ludilo mozga

Elsberg je kasnije sa fizičarem potvrdio da ni 1.000 raketa neće biti dovoljno da se zaustavi Zemljina rotacija. Pokušaj takvog podviga verovatno bi rastrgao površinu planete na komadiće. Džejms Zimbelman, viši geolog emeritus u Nacionalnom muzeju vazduhoplovstva i svemira Smitsonijan, objasnio je da bi zaustavljanje Zemljine rotacije prouzrokovalo da sve bude izbačeno sa površine, pretvarajući je u rastopljeni okean.

Razmišljajući o širem kontekstu planiranja nuklearnog rata, Elsberg je otkrio da je video dokument koji procenjuje više od 500 miliona smrtnih slučajeva u nuklearnom napadu SAD 1961. godine, uključujući žrtve padavina u Evropi. On je nuklearnu ratnu mašinu opisao kao „zločinačko ludilo“, ističući da institucionalizovana priroda takvog razmišljanja promoviše i zahteva takve ekstremne mere.

– Kao što ću uskoro otkriti, procene Zajedničke komande o efektima sprovođenja njihovih prvih planova napada predviđale su ubistvo više od pola milijarde ljudi našim sopstvenim oružjem u roku od nekoliko meseci. Kako to opisati, osim ludila – napisao je Elsberg.

Elsbergova knjiga baca svetlo na sumornu stvarnost i ekstremne predloge razmatrane tokom Hladnog rata, naglašavajući stalnu opasnost koju predstavljaju nuklearni arsenali i institucije koje njima upravljaju.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs