(VIDEO) Da li je i Srbija u opasnosti?! Evropu čeka horor, sprema se erupcija supervulkana!

od strane | jul 19, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Naučnici u Evropi i obližnjim regionima severne Afrike predviđaju nebrojene nevolje u Evropi. Glavna pretnja je uspavani evropski supervulkan „Campi Flegrei“. Njegova kaldera, skup ventilacionih otvora, proteže se na 14 kilometara, a nalazi se u blizini Napulja.

U neposrednoj blizini vulkana i na njemu žive milioni ljudi. Sa italijanskog, naziv oblasti je preveden kao „vatrena polja“.

„Polja“ pokazuju aktivnost u poslednje vreme. Nešto se očigledno sprema. Možda najsnažnija erupcija – poput one koja se dogodila pre oko 40.000 godina. Mnogi su sigurni da je to ubilo lokalne neandertalce.

Neki su odmah izgoreli, drugi su postepeno iscrpljeni hladnoćom i glađu, koji su nastali kao posledica duge „nuklearne zime“ – katastrofalne klimatske promene usled pepela i kamenja podignutih u atmosferu, gde je izbačeno 285 kubnih kilometara.

Geofizičari koji su proučavali posledice praistorijske kataklizme dali su joj 7 poena (Indeks vulkanske eksplozivnosti) od 8 mogućih, i nazvali su ga najjačim u Evropi u poslednjih 200.000 godina.

Erupcija koja bi se mogla ponoviti u bliskoj budućnosti, ozbiljno je zabrinula istraživače sa Univerzitetskog koledža u Londonu, i njihove kolege iz italijanskog Nacionalnog istraživačkog instituta za geofiziku i vulkanologiju.

Vulkan se trese, tlo pod njim se diže, izlazi dim, i samo što ne pukne. Ispod kaldere se oseća kretanje rastopljene magme. Ako se nešto desi, to će „doći“ do Londona.

Moć „vulkanu sudnjeg dana Europe“ daju relativno manji, vatreni planinski lanci. Njihove erupcije neće izazvati kraj sveta na globalnom nivou, ali će sigurno naneti katastrofalnu štetu civilizaciji – uništiće vitalnu infrastrukturu Evrope. O takvoj opasnosti upozorili su naučnici Centra za proučavanje egzistencionalnog rizika na Univerzitetu u Kembridžu (University of Cambridge’s Centre for the Study of Existential Risk – CSER).

Foto: pixabay.com

 

Vezuv i vulkan na Santoriniju nisu toliko udaljeni od Kampanjskog vulkanskog polja i sposobni su izazvati snažne potrese pod zemljom. To će rezultirati cunamijem (više od 30 metara visine – to je u Sredozemnom moru) i ostalim tektonskim neprilikama.

Kao rezultat toga, biće uništeni koncentrisani komunikacijski sistemi u Sredozemnom moru, uključujući podvodne kablove i čvorišta. Što je najvažnije, Sueski kanal će biti zatvoren na dugo vreme – voda koja će se sliti tamo će ga isprati i potonuli brodovi će ga blokirati.

Koliko ozbiljan udarac može biti na globalni ekonomski sistem postalo je jasno 2021. godine. Samo šest dana dok kanal, blokiran teretnim brodom koji se nasukao, nije radio, svetska trgovina je izgubila najmanje 10 milijardi dolara.

Sve to će biti pridodato pepelu i ostalim nečistoćama izbačenim u atmosferu, blokirajući saobraćajne avionske rute duž Sredozemlja i severa Afrike.

Strašno je pomisliti šta će se dogoditi, ako eksplodiraju svi evropski vulkani odjednom…

Godine 2010. neočekivani primer štetnog uticaja obične erupcije, pružio je mali vulkan na Islandu s teško izgovorljivim imenom E“yjafjallajokull“. Samo svojim pepelom izazvao je velike probleme.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs