Vesić poručio studentima na praksi: Iskoristite priliku koja vam se pruža

od strane | jul 10, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je danas potpisivanju ugovora o realizaciji drugog ciklusa prakse za studente Univerziteta u Beogradu, a ugovore sa studentima završne godine osnovnih i master studija potpisali su direktori javnih preduzeća.

Vesić je drugoj generacija studenata na praksi u Ministarstvu poručio da je važno da im bude pružena šansa u vidu zaposlenja nakon završetka studija.

– Vi ste druga generacija studenata na praksi u našem ministarstvu i preduzećima. Prošla generacija je brojala 28 studenata, sada je ovde vas 30. U našim preduzećima ćete moći da naučite nešto što niste mogli u školi – rekao je ministar.

On je istakao de je jedan od najvećih problema našeg obrazovanja mali broj praktičnih časova tokom studija. 

– Ovo je prilika koju bi trebalo da iskoristite, pošto ćete u preduzećima imati šansu da naučite i saznate ono što niste mogli na fakultetima. Preduzeća u koja dolazite rade veoma važne projekte. Neko će otići u Železnicu Srbije, neko u Puteve Srbije, neko u Er Srbiju, ili u Koridore Srbije – poručio je Vesić.

Ministar je istakao da će oni koji dobiju priliku da rade na brzim prugama, imati jedinstvenu priliku da steknu iskustvo koje ne postoji ni u jednoj zemlji na Balkanu, dok će u Er Srbiji moći da vide kako izgleda najbrže rastuća avio kompanija u Evropi.

– Iskoristite priliku koja vam se pruža.To iskustvo će vam u narednom periodu svakako pomoći da nađete posao i stalno zaposlenje. Ako napravite dobar kontakt, i ako u vama prepoznaju nekog ko zaista može da pomogne našim preduzećima, možete da računate sa tim da ćete i ostati da radite u njima – rekao je Vesić. 

Takođe, on je zamolio studente da daju svoj maksimum, te da će, od preduzeća dobiti priliku za posao ako u njima budu videli osobe koje im nedostaju.

Ministar je istakao da će veoma brzo proširiti praksu i na druge univerzitete u Srbiji, pošto ovu šansu, kako je rekao, zaslužuju deca sa svih univerziteta.

– Svaki praktikant će primati mesečnu naknadu u visini od 14.000 dinara, koja nije velika, ali će svakako značiti za njihov budžet – istakao je Vesić.

Praksa počinje danas i trajaće do 6. oktobra, uz obezbeđenu novčanu nadoknadu za studente i neposredno određenog mentora iz reda zaposlenih.

Stručna praksa je predviđena za studente Saobraćajnog, Građevinskog, Mašinskog, Elektrotehničkog, Ekonomskog, Pravnog, Arhitektonskog, Geografskog, Rudarsko-geološkog, Tehnološko-metalurškog, Matematičkog i Fakulteta organizacionih nauka.

Foto: mgsi

 

Studenti će praksu obavljati u sledećim preduzećima: Srbija Kargo, Saobraćajnom institutu CIP, Direkciji za železnice, Institutu za puteve, Koridorima Srbije, Kontroli letenja Srbije i Crne Gore SMATSA, Putevima Srbije, Direktoratu civilnog vazduhoplovstva, Direkciji za vodne puteve i preduzeću Infrastrukture železnice Srbije.

Sa praktikantima su danas potpisali ugovore direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić , generalni direktor Er Srbije Jirži Marek, direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Mirjana Čizmarov, direktor Direkcije za vodne puteve Aleksandar Pantelić, direktor Instituta za puteve ad Beograd Nenad Tomić, generalni direktor Akcionarskog društva za železnički prevoz robe Srbija Kargo Dušan Garibović, direktor sektora za ljudske resurse Kontorle letenja Srbije i Crne gore SMATSA doo Uroš Zeković, direktor CIP-a Slaven Tica i generalni direktor “Infrastrukture železnica Srbije” Nebojša Šurlan. 

U ime Ministarstva dodađaju su prisustvovali Tanja Popović, pomoćnica ministra, Dobrila Ponorac, posebni savetnik ministra i koordinator programa studentske prakse Aleksandar Lazarević.
 

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

Sport

Fudbal

Vojvodini 1,2 miliona evra od Sergejevog transfera

Fudbalski klub Vojvodina zaradiće od transfera Sergeja Milinkovića Savića 1,2 miliona evra, saznaje Informer. Vezista je u klubu iz Novog Sada prošao sve mlađe kategorije, tako da Novosađanima sleduje tri odsto od svakog njegovog narednog transfera.

Opširnije

Izvor: Informer.rs