Vehabija Salahudin bio povezan sa Hamasom? Evo kako ekstremisti regrutuju nove teroriste!

od strane | jul 1, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Gost novog Info jutra bio je prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost, a upravo on je govorio o terorističkom napadu u Beogradu, ali i o tome ko je meta regrutacije ekstremista.

Prof dr Miroslav Bjegović ističe da ne sme da postoji milost protiv terorizma, a da je teroristički napad u Beogradu bio radikalan i verski inspirisan.

Navikli smo na terorističke napade po svetu i izvršioci su poznati manje-više i poznati su njihovi motivi. Napad u subotu je bio klasičan teroristički napad, radikalno versko inspirisan. Izraelska ambasada bila je strogo određena i ciljana zbog poruke koja se šalje izraelskom svetu, da mogu biti ugroženi bilo gde u svetu. Reakcija naših pripadnika Žandarmerije je bila odlična i pokazali su kako se treba boriti. Svako ko se usudi da počini teroristički napad, završiće svoj život, jer nema milosti protiv terorizma – rekao je Bjegović.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Miroslav Bjegović

On dodaje i da su psihički labilne osobe pogodne za vehabije i kaže da radikalna i fanatična ideologija nema veze sa islamom.

Lice koje je izvršilo napad je indoktrinirano od strane vehabijskog pokreta. Mnoge grupacije vehabije se nalaze najviše u okolini Novog Pazara i u Bosni i Hercegovini, najviše oko Tuzle. Te vehabije su usko povezane sa Hamasom i ne čudi da je izraelska ambasada bila cilj. Radi se o osobi koja je bila psihički labilna i to odgovara tim grupacijama. Verski fanatizam utiče na stavove jedne osobe, a na Miloša je uticao i Igor Despotović koji je takođe prešao u drugu veru. To je totalni radikalizam i fanatizam, jer je cilj oduzimanje ljudskih života. Nijedan narod i nijedna vera ne podržava radikalnu ideologiju i nema veze sa islamom – kazao je Bjegović.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs