(UŽIVO) Zapad pušta Kijev niz vodu? Zelenski naručio ubistvo novinara! Kraj rata posle sloma fronta

od strane | dec 27, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Rat u Ukrajini, 672. dan.

Vašington je shvatio, Rusiju je nemoguće dobiti

Politiko: Zapad pušta Kijev ide niz vodu?

Sjedinjene Države i evropske zemlje tiho menjaju zadatak svoje ukrajinske politike sa „totalne pobede nad Rusijom“ na jačanje pozicija Kijeva za potencijalne mirovne pregovore koji će verovatno značiti teritorijalne ustupke Moskvi, piše „Politiko“.

Kijev šokiran potezom Ukrajine

Zelenski naručio ubistvo novinara!

Balicki: Kraj rata posle sloma fronta

Lider Zaporoške oblasti Evgenije Balicki uveren je da će se specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini završiti na proleće ili leto 2024. godine.

-Postoje sve pretpostavke za to. Ukrajinski front će do tada propasti, smatra Balicki.

Znate li šta Ukrajinci sada stavljaju na „leoparde“?! Rusi upravo razbili najveći zapadni mit: Probijamo!

Ukrajina osudila Pušilina na 15 godina zatvora!

Ukrajina je u odsustvu osudila šefa Donjecke narodne republike Denisa Pušilina na 15 godina zatvora. On je optužen za zadiranje u teritorijalni integritet i nepovredivost Ukrajine i saradničke aktivnosti, saopštila je Kancelarija generalnog tužioca Ukrajine.

Ukraine has sentenced in absentia the head of the so-called „DPR“, Denys Pushylin, to 15 years in prison

He was charged with encroachment on the territorial integrity and inviolability of Ukraine and collaboration activities, the Office of the Prosecutor-General of Ukraine has… pic.twitter.com/3ryrDwbRuN

— NEXTA (@nexta_tv) December 27, 2023

(VIDEO) Najcrnji dan za Rusiju, ogroman broj mrtvih! Ukrajina jednim udarom zbrisala celu jedinicu?!

Rusija oborila ukrajinski helikopter

Helikopter Mi-8 kijevskog režima oboren je kod Vodjanovog u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ukrajina stalno gubi avione na liniji razdvajanja i po dubini teritorije, navode oni.

Kritično! Besni obračun u Kijevu, hitno se oglasila Moskva! „Oni koji upravljaju…“

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

Ruski sistemi PVO oborili su ukrajinski helikopter Mi-8, presreli su sedam projektila „hajmars“, kao i raketu „harm“ i navođenu avionsku bombu JDAM.

Na kupjanskom pravcu ukrajinske snage su izgubile do 45 vojnika, dva vozila, samohodne haubice „gvozdika“ i D-30.

Na krasnolimanskom pravcu likvidirani su ukrajinski vojnici u području Serebrjanke. Gubici Oružanih snaga Ukrajine u tom području iznose do 190 vojnika.

Ruska vojska odbila je dva ukrajinska napada na donjeckom pravcu. Protivnik je izgubio do 280 vojnika.

Na južnodonjeckom pravcu likvidirano je do 90 ukrajinskih vojnika.

Na zaporoškom pravcu ukrajinske snage su izgubile do 45 vojnika ranjenih i ubijenih.

Na hersonskom pravcu likvidirano je do 20 ukrajinskih vojnika.

Ruske snage PVO uništile su 17 ukrajinskih dronova.

Svet neće spavati! Zelenski uskoro saopštava Ukrajincima užasnu vest! Zapad priprema javnost, niko nije spreman da čuje ovo!

Peskov: Novac sa Zapada neće promeniti tok sukoba

Novac koji Zapad izdvaja za Ukrajinu neće promeniti tok specijalne vojne operacije, ona će se nastaviti dok se ne ostvare ciljevi koje je postavila Rusija, izjavio je portparol kremlja Dmitrij Peskov.

– Ovaj novac ne može da promeni tok događaja u specijalnoj vojnoj operaciji – rekao je portparol Kremlja novinarima.

– Nastavljamo specijalnu vojnu operaciju. Glavno nam je da ostvarimo ciljeve koji stoje pred nama – naglasio je Peskov.

Ruske snage zauzele važno uporište u DNR

Ruski jurišni odredi zauzeli su važno uporište na donjeckom pravcu, saopštio je izvor Sputnjika.
Ruske snage uspele su da zaplene veliki arsenal zapadnog oružja – 15 protivtenkovskih raketa NLAV I pet protivtenkovskih projektila „džavelin“.

Ruska vojska je u poslednje vreme ostvarila značajan uspeh na donjeckom pravcu. Pre dva dana oslobođeno je naselje Marjinka u DNR.
 

Sirski: Teška situacija na četiri pravca

Oružane snage Ukrajine su u teškoj situaciji na četiri pravca u zoni sukoba, napisao je komandant Kopnene vojske Aleksandar Sirski na svom Telegram kanalu.

„Situacija na istoku ostaje teška“, napisao je on.

Komandant je pojasnio da zbog intenzivnih dejstava Oružanih snaga Rusije, ukrajinska vojska ima poteškoće na artemovskom, krasnolimanskom, kupjanskom i severskom pravcu.
 

Zalužni zatražio veće ulaganje u vojsku

Glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni zatražio je više vojnih resursa, uključujući ljude, municiju i oružje, u svetlu napredovanja ruske vojske u Ukrajinu, piše Njuzvik.
 

Udarna svetska vest! Zelenskom stiže nuklearna bomba?! CIA agent izneo šokantne tvrdnje: Sprema se provokacija…

Sprečen teroristički napad u Rusiji

U Samarskoj oblasti Rusije snage bezbednosti su sprečile teroristički napad na železnicu, osumnjičeni je uhapšen, saopštilo je odeljenje FSB za region.

Novo horor upozorenje Moskve: Uskoro napad bojnim otrovom! Opasne hemikalije stižu iz moćne evropske zemlje?!

EU razmatra plan B za finansijsku pomoć Ukrajini, piše Fajnenšel tajms.

Nakon što je predsednik Mađarske Viktor Orban blokirao izdvajanje 50 milijardi evra Kijevu u naredne četiri godine, počelo je da se traga za opcijama kojim bi se zaobišao mađarski veto, navodi se u članku.

Prema novom planu, EK će moći da pozajmi 20 milijardi evra Kijevu, dok će članice EU dati garancije za ovu svotu.

Napominje se da je EU koristila sličnu šemu 2020. godine, kada je EK dala evropskim zemljama zajam od 100 milijardi evra za podršku tokom pandemije.

Rusija zadala fatalan udarac Evropi! Kremlj objavio neverovatne vesti: Do kraja ove godine…

Eksplozije odjeknule u Odesi
 

(VIDEO) Šok u Rusiji, šta se ovo dešava?! Ukrajina tuče bez milosti, satelit snimio zastrašujuće prizore!

Ruska PVO oborila dva drona

Ruski PVO sistemi su tokom noći oborili dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Belgorodske i Rostovske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Zelenski, šta sad?! Mračna vizija budućnosti zaledila Kijev! Komandanti otkazali poslušnost i izneli brutalnu istinu!

Raketirana Gorlovka

Ukrajinske snage ispalile su šest raketa na Gorlovku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

Priznali poraz! Putin jednom odlukom sahranio Ukrajinu! Kada je preuzeo kontrolu nad ovim, sve je bilo gotovo!

Situacija na liniji fronta i borbena dejstva: Ruski prodor kod Limana i Donjecka; OSU grčevito drži odbranu  (VIDEO)

U pravcu Limana, ruske trupe nastavljaju operaciju uklanjanja ukrajinskog mostobrana duž desne obale reke Žerebec. Jedinice Oružanih snaga RF uspele su da napreduju u šumskom pojasu ka Terni i Jampolovki, proširivši zonu prisustva na dva kilometra u širinu i oko kilometar u dubinu.

Borbe se nastavljaju i na istočnoj ivici Laptev Jara. Ipak, ukrajinske formacije, uprkos značajnim gubicima, nastavljaju sa kontranapadom, pokušavajući da povrate izgubljene teritorije. Uspešne akcije severno od Torskog omogućiće ruskim trupama da značajno povećaju pritisak na odbrambene linije OSU-a u oblasti Makejevke i Nevskog, stvarajući pretnju napadima sa boka.

Na jugu, u šumskoj oblasti Serebrjanski, vojno osoblje Oružanih snaga Rusije pokušava da potisne ukrajinske formacije iza reke Severski Donjec. Uprkos relativno maloj udaljenosti između reke i ruskih položaja, ruski borci su na putu ka utvrđenom rejonu Oružanih snaga Ukrajine u blizini nekadašnjeg rekreativnog centra „Kuća lovca“.

Na pravcu Soledara ruske trupe nastavljaju ofanzivnu operaciju kod Bahmuta. Pozicione borbe vodile su se na severnom krilu u oblasti Orehovo-Vasiljevka. U jugozapadnom delu glavni sukobi su kod Bogdanovke i Ivanovskog. Istovremeno, resursi OSU pišu o napredovanju ruskih oružanih snaga kod Krasnoja. Na južnom krilu, nakon što su ruske trupe zauzele ključne visove kod Klešćejevke, situacija se stabilizovala.

U Avdejevskom sektoru se nastavljaju žestoke borbe u blizini Avdejevskog utvrđenog područja. Na severnom krilu najžešći sukobi vođeni su u pravcu Očeretina i Novokalinova, kao i u rejonu Stepovoje. Istovremeno, Oružane snage RF uspele su da napreduju oko 300 metara duž pruge kod Očeretina, a u rejonu Novokalinova su proteklih dana očistile nekoliko jedinica za podršku Oružanih snaga Ukrajine.

U međuvremenu, na jugu, ruske trupe su pojačale pritisak na položaje OSU od Vodjanoja prema Severnom i Pervomajskom. Borbe su nastavljene i u privatnom sektoru (porodičnih kuća) na jugu Avdejevke. Očigledno, s obzirom na učestalost izveštaja o prebacivanju rezervi ruskih Oružanih snaga kod Avdejevke, OSU očekuje nove, intenzivnije napade na celom području.

Na južno-donjeckom pravcu se nastavljaju teške borbe za Novomihajlovku, nanose se vatrena šteta po položajima jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine: na primer, Oružane snage Rusije su FAB-ovima pogodile uporište Oružanih snaga Ukrajine u Pobedi. Istovremeno, ukrajinske formacije su pokušale da izvrše kontranapad u rejonu autodepoa u Novomihajlovki, ali su identifikovane jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine brzo rasterene koncentrisanom artiljerijskom vatrom.

Na Zaporoškom pravcu nema značajnijih promena. OSU održava aktivnu odbranu i s vremena na vreme pokušava da izvede kontranapade: ponjima se otvara artiljerijska vatra. Oružane snage Rusije su tokom dana aktivno granatirale položaje ukrajinskih formacija kod Rabotina i Verbovoga, nanevši vatrenu štetu ljudstvu i opremi Oružanih snaga Ukrajine.

Na hersonskom pravcu u Krinkima ne prestaju pozicione borbe za mostobran Oružanih snaga Ukrajine. OSU nastavlja da uvlači pojačanja čamcima sa suprotne strane, koja su blagovremeno gađani artiljerijskom vatrom i dronovima. U isto vreme, na desnoj obali Dnjepra, posade Lanceta su uništile vojni kamion sa lutajućom municijom, a u Tjaginki su pogođeni samohodni topovi OSU – 2S1 Gvozdika i M109 Paladin.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs