Upravo objavljeno! Rusija najavila globalni šok! Americi odzvonilo, kreće proces koji ne mogu da zaustave!

od strane | jun 19, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Era dolara se završava. Ali, neće se završiti u smislu da dolar bude zamenjen juanom ili drugom valutom. To će se dogoditi kroz prelazak na suštinski drugačiji globalni monetarni i finansijski sistem, izjavio je ruski ekonomista Sergej Glazjev.

Amerikanci profitiraju od konfrontacije koju su organizovali u Evropi. Rusija je zbog toga izgubila mnogo sredstava i rezervi poslednjih godina. Sada radimo na rešavanju tog problema. Reč je o pokretanju nove globalne valute za obračun, koja će se, za razliku od sadašnjeg sistema, zasnivati na međunarodnom ugovoru – kaže Glazjev.

Kako on kaže, važno je da se svetska valuta ne koristi za privatne interese bilo koje zemlje ili grupe transnacionalnih korporacija.

– Ovo je instrument koji mora biti zasnovan na sporazumu, mora biti digitalan, transparentan, svaka zemlja učesnica mora moći da koristi mehanizam za izdavanje ove valute samo za međunarodna plaćanja. Zemlje će zadržati svoje nacionalne valute – precizirao je ekonomista.

Glazjev je dodao da se predlaže da se ova međunarodna valuta organizuje na osnovu dve korpe: robne i nacionalne valute.

– Trenutno se o ovim pitanjima razgovara i Rusija, kao zemlja koja trenutno predsedava klubom BRIKS-a, moći će da da sasvim pristojan podsticaj za dalje unapređenje ovog procesa. Ako to uspe, onda će čovečanstvo dobiti novi globalni monetarni i finansijski sistem, u kome će postojati transparentan mehanizam za sprovođenje emisija i neće biti mogućnosti pritiska na bilo koga kroz sankcije – smatra on.

Glajzev je pojasnio da američke sankcije idu preko banaka, a za opisanu novu svetsku valutu banke neće biti potrebne, bar u onom obliku u kojem trenutno rade.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs