U Srbiji godišnje od raka grlića materice umre 500 žena: Evo šta je ključno kod ove podmukle bolesti

od strane | jan 18, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Od raka grlića materice u Srbije godišnje oboli 1500 žena, a život izgubi njih 500. Među obolelima je sve više mladih žena i devojaka.

O razlozima za ovu bolest i da li može da se prepozna na vreme i koji su simptomi u emisiji „Uranak“ na K1 televiziji govorio je ginekolog Igor Jeremić.

– Grlić materice je deo materice koji je dostupan očima, vidljiv deo. Mogu da kažem da je sramotno da žena dobije karcinom grlića materice. Ako nešto imam pred svojim očima, valjda ću pre da verujem svom znanju i iskustvu, nego da čekam Papa test iz 1920 i neke godine i da čekam druge analize – rekao je dr Jeremić.

Čemu služi Papa test?

– Ovaj test postoji već 100 godina, a uzimanjem brisa uzimaju se i ispituju te površne ćelije, da se vidi da li postoji promena na njima koja bi ukazala da postoji promena u tkivu. Međutim, ono što je osnov svega – HPV infekcija je infekcija na preskok. Ono što sa Papa nalazom uzmete u prvih milimetar, dva, već na trećem milimetru možete da imate tešku prekancerozu i karcinom grlića materice. Kolposkopski, pa i golim okom mogu da vidim promenu – rekao je on i dodao:

– Meni ne treba ni HPV tipizacija, ni kolposkopski nalaz da bih znao da je kod te žene grlić u lošem stanju. Godinu i više pre lošeg PAPA nalaza se može uočiti promena. To je ono o čemu sam pričao – ti imaš organ pred svojim očima, a ti veruješ papiru koji radi patolog, citolog, u laboratoriji, a ne veruješ svojim očima. Ali to je stvar anglo-saksonske medicine.

Simptomi HPV infekcije

– Svi traže neke simptome. HPV infekcija ne daje simptome, niti bolove, niti krvarenje, niti pojačan sekret, to nije stvar HPV infekcije – rekao je on.

Mlade devojke podložnije teškim predkancerogenim stanjima.

– Problem je što HPV infekcija ima daleko maligniji oblik, podložniji je organizam mladih devojaka. Lakše se prave te promene kod mladih. Na opšte stanje organizma utiče način života mladih. Prvo i osnovno, doktor mora da pogleda grlić materice. Prevencija, redovni pregledi su ključ – rekao je ginekolog Jeremić. 

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs