U Kijevu besni rat! Ako je Zelenski smenio Zalužnog, ili ga „prisilio“ na ostavku, vojni udar u Ukrajini je realan!

od strane | jan 29, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Izveštaji o mogućoj smeni ili ostavci glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog ukazuju na borbu za vlast u Ukrajini, a moguće je da bi to moglo da dovede i do vojnog udara. Ovo mišljenje za RIA Novosti podelio je savetnik šefa DNR Ijan Gagin.

Podsetimo, deputat Vrhovne rade Ukrajine Aleksej Gončarenko je, pozivajući se na sopstvene izvore, izjavio da je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni smenjen, ali da tekst samog ukaza još nije dostupan. Nakon toga Ministarstvo odbrane Ukrajine poručilo je da su izveštaji o smeni ili ostavci generala Zalužnog neistiniti.

– Ne isključujem da sada može doći do borbe za vlast, koja bi mogla da bude izazvana smenom ili ostavkom Zalužnog, uključujući čak i vojni udar. Vojska mu je verovala, mnogi su mu verovali – on je ozbiljan stub moći u Ukrajini –  rekao je Gagin za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, Zalužni bi mogao da se „bori za vlast“, a sada je i pitanje kojim metodama će pribeći. Sve će, smatra on, zavisiti od njega od njegove volje da se uhvati u koštac sa Zelenskim.

– Ako Zalužni odluči da se bori za vlast, može uspeti, jer ga podržavaju mnoga vojna lica, mnogi civili. Akcije Zelenskog ne odgovaraju mnogima od njih  i svi razumeju da on nije menadžer, već marioneta. Zalužni, s druge strane, uliva poverenje, jer je on borbeni komandant i preuzeo je odgovornost za svoje postupke, za razliku od Zelenskog – smatra Gagin.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs