Svet nije svestan šta se upravo događa u Ukrajini! Najpoznatiji ruski ekspert progovorio o trenutnom stanju na frontu!

od strane | jun 4, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Kijev sada ima mnogo manje resursa od Moskve, koja svakim danom povećava svoje mogućnosti. Ovo je izvestio ruski stručnjak Jurij Podoljaka, navodeći tok letnje vojne kampanje 2024. sa fokusom na „ofanzivu na Harkov“.

Prema njegovom mišljenju, ukrajinska komanda je totalnom mobilizacijom uspela da uspostavi priliv ljudstva u trupe. Zahvaljujući tome, Oružane snage Ukrajine su u stanju ne samo da nadoknade gubitke, već i da stvore rezerve, iako teške za obuku i slabo snabdevene.

– Tehnološki nivo ukrajinske vojske primetno opada. Ovo je sada glavni problem – precizira on.

Podoljaka je dodao da se, uprkos mnogim različitim problemima, tehnološka efikasnost ruske vojske stalno povećava.

– Što na kraju dovodi do rezultata koji vidimo. Mi napadamo, neprijatelj se brani. I kao rezultat letnje kampanje, mislim da se ništa suštinski neće promeniti. Pitanje je samo jedno: da li ćemo moći da nanesemo ozbiljan poraz oružanim snagama Zelenskog kao rezultat letnje kampanje ili ne. A ovo što sada vidimo duž cele linije fronta, uključujući i severni pravac, samo je uvod. Uvod u letnju kampanju – primetio je on.

Ekspert je naglasio da su upravo iz pravca Časov Jara glavne ukrajinske snage bile preusmerene da zaustave rusku „ofanzivu na Harkov“. Ovo je značajno pojednostavilo položaj Oružanih snaga Rusije u pravcu Časov Jara – ruske snage su prešle kanal Severski Donec – Donbas i bore se za Kleščejevku i kvart Kanal u samom gradu Časov Jar.

Na Toreckom pravcu, ruske snage su zauzele selo Arhangelskoje. Ruskim snagama preostaje samo da proteraju ukrajinske snage sa preostalih kota, nakon čega će biti primetno lakše napredovati.

Na Očeretinskom pravcu, Oružane snage Rusije nastavljaju da „razmontiraju utvrđenja“ Oružanih snaga Ukrajine u rejonu sela Sokol. I ovde Ukrajincima nedostaju rezerve, te su primorani da se povuku, jer nisu u stanju da odbiju sve napade.

– Kompletna slika onoga što se dešava pokazuje da je prvi plan naše komande uspeo. Neprijatelj je zaista snažno reagovao na poraz u informacionom prostoru i dao komandu svojim trupama da ga eliminišu, po svaku cenu, čak i na štetu drugih pravaca. Odnosno, udar na harkovskom pravcu opravdao je njene nade – rekao je on.

Podoljaka je uveren da će mostobrane kod Volčanska i Lipca Oružane snage Rusije i dalje koristiti za napredovanje do Kupjanska i Harkova, ali i kasnije. Sada smo svedoci uvoda, početka letnje kampanje. Vrhunac treba očekivati u julu-avgustu.

– Tada će se održati glavne borbe. Kako ćemo mi i neprijatelj proći jul-avgust, zavisiće da li smo mi i oni prošli letnju kampanju uspešno ili neuspešno – sažeo je Podoljaka.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs