Stručnjaci otkrivaju kako preživeti vremenski rolerkoster! Nagle temperature mogu doneti glavobolju i aritmiju!

od strane | dec 3, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Kraj godine doneo je drastične oscilacije u temperaturi, a načine kojima se možemo suočiti sa turbulentnim promenama, analizirali su gosti Info jutra, pomoćnik direktora RHMZ-a Goran Mihajlović i dr. Danijela Jevtić iz Hitne pomoći.

Pomoćnik direktora RHMZ-a Goran Mihajlović istakao je kako se u narednih nekoliko dana očekuje slab do umereni vetar sa blagim jutranjim mrazom i temperaturama od -5 do -1.

Raspored pritiska i vazdušnih masa kontinenta doveo je do toga da smo imali nagli priliv toplog vazduha iz Mediterana što je dovelo do toplih dana. U prošlom veku je takođe bilo ovakvih talasa gde je 1989. godina držala rekordno visoke temperature u decembru. U narednih 5 do 7 dana nas očekuje slab do umereni jutarnji mraz između -5 i minus -1 jutarnje temperature, što je tipično za ovaj period. Postoje nagoveštaji da će biti snega u nižim predelima, ali ne i da će se on sadržati u vidu snežnog pokrivača – rekao je Mihajlović.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Dr. Danijela Jevtić iz Hitne pomoći objasnila je kako zbog nagle provere vremena javile su se povećani brojevi slučajeva visokog krvnog pritiska i glavobolje pogotovo zbog stajanja u crkvi tokom posta.

Juče smo na Čukarici imali pozive zbog niskog pritiska, pogotovo zato što je trenutno post u toku pa samim tim se dugo stoji u crkvi. Svako naglo otopljenje odražava se na celokupni naš krvotok i disajne puteve, danas očekujemo veliki broj visokih krvnih pritisaka i aritmije. Reumatičari su ti koji posebno moraju da obrate pažnju na zdravlje, jer uprkos tome što uzimaju terapiju izloženi su riziku. Smatra se da 24 do 48 sati je potrebno da odreagujemo na vremenske promene u vidu vlage vetra i padavina kao i niskog vazdušnog pritiska. Glavobolja se javlja zbog skupljanja krvnih sudova i nedovoljno kiseonika u mozgu. Čajevi poput matičnjaka i kamilice smiruju glavobolje, a ukoliko nije mnogo teška izlazak na svež vazduh takođe pomaže – rekla je Jevtićeva.

Celu emisiju možete pogledati u videu:

Opširnije

Izvor: Informer.rs