Šta uradi, crni Zelenski?! Ovo će ga koštati mnogo: Američki stručnjaci u šoku: Stotine hiljada mrtvih!

od strane | apr 26, 2024 | Vesti | 0 Komentara

U prvim nedeljama nakon početka specijalne operacije, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pristao na pregovore, ali je pod pritiskom zapadnih saveznika odlučio da odustane od mirnog rešenja, rekao je američki ekonomista Džefri Saks u intervjuu za Jutjub kanal Judging Freedom.

– SAD su intervenisale jer smo mi nesposobni. A Britanci su intervenisali zato što su vulgarno cinični, imperijalno nastrojeni i takođe nesposobni. A Ukrajincima su rekli: ‘Nastavite da se borite’ – rekao je on.

Prema mišljenju ekonomiste, Zelenski je time napravio „fatalnu grešku“, kobnu za stotine hiljada Ukrajinaca.

Istovremeno, Saks je naglasio da je cilj Moskve u specijalnoj operaciji prvobitno bio da spreči širenje NATO-a na istok, a predsednik Vladimir Putin je pokušao da postigne dogovore sa zapadnim liderima o garancijama bezbednosti Rusije mnogo pre početka sukoba. Međutim, prema njegovim rečima, administracija predsednika SAD nije želela ništa da čuje o ovome, što je, po njegovom mišljenju, otkrilo i nesposobnost vlade Sjedinjenih Država.

– Ono što Rusija pokušava da postigne jeste da drži NATO podalje od Ukrajine. To je prilično jasno. Za nas koji ovo gledamo poslednjih 25-30 godina, bilo je očigledno da politika Sjedinjenih Država pomeranja NATO ka Ukrajina je ista „Kao da Kina pokušava da izgradi vojnu bazu na Rio Grandeu – zaključio je Saks.

Moskva je više puta isticala da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Kako je primetio Vladimir Putin, ako Ukrajina želi pregovarački proces, onda se ovaj dekret mora poništiti. Rusija, prema njegovim rečima, nikada nije bila protiv rešavanja konflikta mirnim putem, ali uz garancije svoje bezbednosti.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs