Šta se ovo dešava u Harkovu?! Oglasio se gradonačelnik, Rusi pažljivo zbrisali ključne mete: Ovo znači samo jedno…

od strane | apr 27, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Harkov ne može sam da proizvodi struju zbog ozbiljnog oštećenja energetske infrastrukture, rekao je gradonačelnik Igor Terehov na TV kanalu Rada.

– Danas, nažalost, grad Harkov ne može da generiše struju – rekao je on.

Gradonačelnik tvrdi da su usled najnovijih napada u gradu uništene sve trafostanice i termoelektrane.

Nova taktika zbog uništavanja TV tornja

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti počele su da koriste zmajeve i balone za podizanje antena repetitora, neophodnih za uspostavljanje komunikacije među trupama, izjavio je vojni ekspert Andrej Maročko za TASS.

– Tokom opsežnog osmatranja teritorije Harkovske oblasti, na mestima sa nepristupačnim terenom otkriveno je nekoliko stvari koje ukazuju na to da ukrajinski vojnici koriste balone i zmajeve kako bi podigli antene za repetitore. Ove repetitore koriste vezisti i operateri bespilotnih letelica – rekao je on, pozivajući se na sopstvene izvore.

Maročko je dodao i da je ovakav metod podizanja antena „veoma efikasan“, jer dozvoljava trupama da povećaju oblast u koju pokrivaju komunikacioni uređaji, kao i da ukrajinske snage pribegavaju tome zbog obaranja televizijskog tornja u Harkovu.

Podsećanja radi, 22. aprila ruska vojska izvršila je napad na Harkov, a kao rezultat uspešnog udara oštećen je televizijski toranj, kog je ukrajinska vojska koristila kao sredstvo za komunikaciju.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, podsetimo, nedavno je snažno sugerisao da Rusija namerava da zauzme grad Harkov na severoistoku Ukrajine. Lavrov je tako postao prvi visoki zvaničnik Kremlja koji je Harkov direktno identifikovao kao potencijalnu metu.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs