Šta ovo kriju Ameri?! Oko Srbije kruži misteriozna letelica! Na Balkanu se sprema nešto krupno!

od strane | feb 29, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Šta se se dešava na Centralnom Balkanu? Ovo pitanje postavlja Itamilradar, koji se bavio letom izviđačkog aviona US Army Bombardier CL.60 “Artemis” (reg. N488CR – c/s BRIO68) koji je nedavno leteo nad Bosnom i Hercegovinom, relacijom Tuzla-Sarajevo-Mostar, duž cele zapadne i severne granice Srbije, pre nego što je preko Mađarske odleteo za Rumuniju i sleteo u vazduhoplovnu bazu Mihail Kolginačeu kod Konstance.

Kako piše Itamilradar izvedeno je ukupno osam letova po sledećim datumima: 1., 13., 22. januara i 1., 10., 18., 23., 27. februara obavljeno iznad Bosne (2, i najnoviji danas) i zapadne Rumunije u blizini granice sa Srbijom.

To su SIGINT letovi (SIGnals INTelligence), koji uključuju prikupljanje informacija presretanjem i analizom komunikacija, bilo da se nalaze između ljudi (kao što su radio komunikacije) ili mašina (kao u slučaju ELINT-a, elektronske signalne inteligencije), ili kombinacija oba.

Pošto su mnoge poverljive komunikacije šifrovane, SIGINT operacije često uključuju alate za kriptoanalizu. Bombardier Artemis, kojim upravlja američka privatna vojna kompanija Leidos, opremljen je senzorima za obavljanje ovih vrsta misija.

Ove letelice korišćene su za osmatranje i praćenje komunikacija nad Ukrajinom i Libijom, ali po prvi put intenzivno nad Balkanom, pre svega u Bosni i Hercegovini i letovi uz samu granicu sa Srbijom.

Kako navodi ovaj sajt, ove misije su verovatno u skladu sa potrebom prikupljanja informacija o potencijalnom vojnom jačanju u regionu, znajući da je ovo područje Balkana i dalje konstantno veoma napeto.

Bombardier Challenger 650 ARTEMIS koristi se nad Evropom od novembra 2021 godine. U pitanju sistem za izviđanje i praćenje ciljeva na više misija. Naime, to je senzorska platforma smeštena u poslovni avion tipa Bombardier Challenger 650.

Ovaj avion za sad, intenzivno koristi Evropska komanda američke vojske.

Letelica je nastala u okviru Pentagonove vizije letelice, koja će pružiti putem mreže senzora, sve potrebne informacije za komandovanje i upravljanje jedniciama na terenu.

Letelica je opitovana više meseci pre dolaska u Evropu, početkom novembra 2021. Najviše je ispitivan u Arizoni.

Zapravo ARTEMIS je zamena za odsluženi RC-12 Guardrail, koji je takođe angažovan na poslovima u osmatranju ruske vojske na istoku Evrope. Ono što je za sad poznato o ovom avionu jeste, da letelica ima više senzora za prisluškivanje.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs