Srbinu prekipelo u inostranstvu: Dosta mi je Amerike, vraćam se u Srbiju!

od strane | mar 2, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Sve više Srba se, kako govore statistike, poslednjih godina vraća iz inostranstva gde su u nekom periodu otišli u potrazi za boljim životom! Međutim, neki od njih, iz stranih zemalja dovode i svoje nove supruge.

Takvu situaciju ima i naš muškarac koji se oženio Tajlađankom, a on je na društvenim mrežama zatražio savet kako da ona što lakše dobije državljanstvo i tako postane „srpska snajka“.

– Planiram da se sa ženom (nismo pravno venčani) i decom, koja su rođena ovde u Americi, vratim za Srbiju za dve-tri godine kako bih se spojio posle mnogo godina sa porodicom. Žena je strani drzavljanin, sa Tajlanda je, i nema ovde papire, a ja sam u procesu koji predugo traje. Pitanje je kako najbrže doći do našeg državljanstva za nju, šta možemo da uradimo dok smo još ovde što se tiče papirologije? – upitao je on na društvenim mrežama.

Ovo njegovo pitanje je podstaklo „živ“ razgovor među korisnicima društvenih mreža, i ponovo otvorilo pitanje kako se postaje srpski državljanin.

A državljanstvo se, inače, kako se navodi na zvaničnom sajtu ministarstva spoljnih poslova, stiče na četiri načina.

Foto: printskrin

 

Sticanje državljanstva poreklom

Državljanstvo Republike Srbije poreklom, pod različitim uslovima, stiču deca čija su oba roditelja ili jedan od roditelja državljani Republike Srbije u trenutku rođenja deteta;

– Vodite računa da na vreme u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije prijavite dete radi upisa u evidenciju državljana. Ako su vam roditelji u trenutku rođenja bili državljani Srbije, punoletni ste, niste stariji od 23. godine, a kao dete niste prijavljeni, podnosite zahtev u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije – navodi se na sajtu MSP.

Sticanje državljanstva prijemom

1. Ako ste stranac i imate stalno nastanjenje u Republici Srbiji, možete dobiti državljanstvo pod sledećim uslovima:

– da ste navršili 18. godina života i da vam nije oduzeta poslovna sposobnost;

– da imate otpust iz stranog državljanstva ili da podnesete dokaz da ćete otpust dobiti ako budete primljeni u državljanstvo Republike Srbije;

– da ste do podnošenja zahteva najmanje tri godine neprekidno imali prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije;

– da podnesete pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatrate svojom državom.

2. Ako ste stranac koji je najmanje tri godine u bračnoj zajednici sa državljaninom Republike Srbije i kome je odobreno stalno nastanjenje u Republici Srbiji možete biti primljeni u državljanstvo Republike Srbije ako podnesete pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatrate svojom državom.

3. Ako ste iseljenik iz Republike Srbije ili njegov potomak možete biti primljeni u državljanstvo Republike Srbije ako ste navršili 18 godina života i nije vam oduzeta poslovna sposobnost i ako podnesete pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatrate svojom državom. Za prijem iseljenika u državljanstvo Republike Srbije iseljenika nije potreban otpust iz stranog državljanstva, što znači da može imati dvojno državljanstvo (ne morate živeti u Republici Srbiji i nije vam potrebno odobrenje o stalnom nastanjenju).

4. Ukoliko ste pripadnik srpskog naroda i nemate prebivalište na teritoriji Republike Srbije, imate pravo da u skladu sa clanom 23. Zakona budete primljeni u državljanstvo Republike Srbije bez otpusta iz stranog državljanstva. Potrebno je da ste navršili 18 godina života, da vam nije oduzeta poslovna sposobnost i podnesete pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatrate svojom državom.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs