SRBIMA INCIDENTI NISU POTREBNI! Simić: Represija režima Kurtija dovodi do toga da se sprovodi institucionalno nasilje!

od strane | apr 12, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Simić je rekao je da će politički predstavnici Srba sa KiM sutra imati sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrima u Vladi Srbije i da će im preneti kako Srbi žive na tom prostoru i predočiti sve ono što radi prištinski režim.

U 21. veku na tlu Evrope policijski službenik je pucao na čoveka i pokušao da ga ubije, a kosovske institucije su to htele da prikriju sve dok nije usledio pritisak direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i Srpske liste na terenu, gde smo insitirali da se prikažu snimci sa kamera. Tamo se nalazi sijaset kamera i one mogu najbolje da pokažu šta se desilo – rekao je Simić za TV Pink.

On je naveo da su se i drugima, pa i njemu samom, nakon sastanka koji je prošle nedelje bio sa predsednikom Vučićem, dešavale veoma neprijatne stvari od strane kosovske policije i da sve to zajedno pokazuje da oni pokušavaju da iznađu razlog da nastave represiju nad Srbima, da im uteraju strah u kosti i proteraju Srbe sa severa gde oni čine kompaktnu sredinu.

Prema njegovim rečima, jučerašnja izjava ministra unutrašnjih poslova prištinskih institucija pokazuje da oni žele da relativizuju postupak kosovskih policajaca, dok se ranjeni Jovanović ponašao odgovorno i u svojim izjavama medijima iz bolničke postelje nije hteo da optuži kosovsku policiju, već je imao samo jednu želju, da se vrati svojoj porodici i svojim obavezama.

Simić je naveo da očekuje da međunarodne snage, koje su dobile mandat da se staraju o bezbednosti svih građana na prostoru KiM, pokažu odgovornost i spreče incidente.

Srbima incidenti nisu potrebni i nikada ih nismo ni izazivali. Represija režima Kurtija dovodi do toga da se sprovodi institucionalno nasilje i mi ne možemo da predvidimo njihovo ponašanje – rekao je Simić.

Podsetio je da se od početka godine na prostoru KiM dogodilo više od 10 težih incidenata, a otkada je Kurti na vlasti više od 300 etnički motivisanih napada na Srbe, njihovu imovinu, kao i na Srpsku pravoslavnu crkvu.

Simić je istakao da se Srbi hapse bez ikakvog razloga i maltretiraju, podsetivši na slučaj hapšenja lekara zbog navodnog napada na policajce, kojem je određen pritvor 30 dana.

– Kada je Albanac napao policajca, a čak pokušao vozilom da pređe preko njega on je saslušan i pušten. Toliko o tome u kakvom sistemu žive Srbi na prostoru KiM – naveo je Simić.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama
Opširnije

Izvor: Informer.rs