Sprema se evakuacija: Kreće spašavanje konja i krava kod Krčedinske ade

od strane | jan 9, 2024 | Vesti | 0 Komentara

U narednih nekoliko sati planirana je evakuacija oko 130 grla krava i konja koji već danima čekaju zarobljeni zbog nabujalog Dunava na Krčedinskoj adi, saznaje RTS.

Na terenu su od ranog jutra ekipe JP „Vojvodinašuma“ i predstavnici Vojske Srbije koji su ispitali mogućnosti za prilazak ostrvu, odnosno evakuaciju životinja sa Krčedinske ade.

Kako nezvanično saznaje RTS, pripadnici Vojske Srbije imaju logističke poteškoće za prolazak plovila rečne flotile, dok je skela koje su obezbedile „Vojvodinašume“ već stigla.

Marko Marinković iz „Vojvodinašuma“ kaže da se dosad nikada nisu susreli sa ovakvim izazovom i da će na terenu sagledati sve opcije za bezbedan utovar životinja budući da njihova skela ispunjava sve uslove za plovidbu rukavcem do ostrva.

Kako je dodao, u teoriji postoji mogućnost da se u jednoj turi preveze do 30 grla ali da će se sve koordinirati u dogovoru sa stočarima i veterinarskom službom koja čeka na ostrvu.

Akciju dodatno otežava mraz kao i stanje životinja.

Milenko Plavšić, stočar iz Kovilja koji već danima apeluje da se njegove životinje spasu istakao je da se nada da će akcija što pre početi jer su njegove životinje promrzle i glane i da mu se čini da fali jedan broj teladi kao i da je jedan deo konja preplivao do komšijskih njiva pa će mu dodatni zadatak biti da ih dovede kući.

sledeća vest

Džet set

Estrada

IVAN KARL ZA TELCAST: VEŠTAČKA INTELIGENCIJA MOŽE BITI VELIKA PRETNJA U BUDUĆNOSTI, ISTO KAO I VIRUSI

Ivan Karl, filmski radnik, nekadašnji urednik filmskog programa Trećeg kanala, selektor FEST-a, autor monografije posvećene srpskom filmu, direktor Filmskog centra Srbije, takoreći sinonim za film u Srbiji, bio je gost prve epizode Telcasta u 2024. godini, inače jednog od tri najbolja podkasta u svojoj kategoriji. Sa autorkom i urednicom Minjom Miletić, razgovarao je o mnogim temama vezanim za film, kako strani, tako i domaći.

Opširnije

Izvor: Informer.rs