Spektakl u Obertsdorfu! Velinger slavio, bruka aktuelnog šampiona

od strane | dec 29, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Počela je legendarna turneja, a viđen je šok već na startu!

Nemački skijaški skakač Andreas Velinger (28) pobednik je prve etape čuvene novogodišnje turneje „Četiri skakaonice“, koja je danas održana u nemačkom skijalištu Obertsdorfu!

Momak iz Traunštajna slavio je skokovima od 139,5 i 128 metara i sa ukupnih 309,3 poena. Drugo mesto zauzeo je japanski skakač Rjoju Kobajaši, inače dvostruki osvajač „Četiri skakaonice“, koji je zbirno imao 306,3 poena, a ostvario ih je skokovima od 134,5 i 129 metara. Treće mesto zauzeo je Austrijanac Stefan Kraft (298,9 bodova, 132,5 i 125 metara).

Foto: Reuters

Andreas Velinger

Velinger je ujedno zabeležio i najduži skok na prvoj stanici turneje, pa je u ovom trenutku favorit za osvajanje „Zlatnog orla“, nagradu koja se dodeljuje pobedniku čuvenog takmičenja.

Pomenuta tri skakača blistali su u Obertsdorfu, što se ne može reći za prošlogodišnjeg pobednika turneje, Norvežanina Halvora Egnera Graneruda. Iako je bio među favoritima za visok plasman, možda i za odbranu titule, momak iz Osla je totalno podbacio. On je eliminisan već u prvoj seriji, pošto je skočio svega 105 metara, što je bio drugi najgori zabeležen rezultat na današnjem takmičenju.

Foto: Reuters

Halvor Egner Granerud

Dakle, lider na turneji je Nemac Velinger i on će pokušati da uradi nešto što nije viđeno više od dve decenije na ovom turniru. Naime, poslednji Nemac koji je osvojio „Četiri skakaonice“ bio je legendarni Sven Hanavald, koji je na turneji trijumfovao 2002. godine.

Naredni skokovi na programu su 1. januara (14.00, Eurosport) u Garmiš-Partenkirhenu, a onda se turneja seli u Austriju. Treća stanica je Inzbruk 3. januara (13.30, Eurosport), dok će konačan pobednik biti proglašen u Bišofshofenu 6. januara (16.30, Eurosport).

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs