Šokantan preokret! NATO admiral proglasio veliku pobedu Hamasa! Izrael nije svestan kakve posledice će imati ovakav potez!

od strane | nov 29, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Nakon napada Hamasa, dok gledamo oslobađanje izraelskih talaca, svi osećamo olakšanje, ali proglašenje prekida vatre između Izraela i Hamasa ima i jasan vojni smisao, piše kolumnista „Blumberga“, penzionisani NATO admiral Džejms Stavridis.

Kakve su posledice ovih prekida po Izraelske odbrambene snage (IDF)? Tokom prekida vatre, Hamas razmenjuje kidnapovane Izraelce i kupuje vreme za naoružavanje, osvežavanje i obnavljanje svojih snaga.

Kao vojni komandant NATO-a, nastavlja Stavridis, doživeo sam to tokom vazdušne kampanje u Libije 2011. godine. Zapadna kampanja bombardovanja bila je nemilosrdna i razorna, ali je posle svakog prekida vatre neprijatelj počinjao borbe sa novom snagom.

Tokom američkog rata u Vijetnamu, Vašington je prekidao bombardovanja da bi olakšao diplomatske pregovore u Parizu. Bez američkih bombardera, Hanoj je mogao da nesmetano premešta trupe, teško naoružanje, malokalibarsko oružje i da doprema municiju.

Severni Vijetnam je transportovao i hranu, gorivo i opremu do snaga koje bi inače bile odsečene. Upotreba taktičkih prekida vatre omogućila je Severnom Vijetnamu da pripremi pad Sajgona iz 1975. godine.

Hamas će uraditi istu stvar. Poput Severnog Vijetnama, Palestinci igraju na umor SAD i Evrope. Hamas će iskoristiti prekide i da pojača kampanju u informacionom ratu. Hamas će zahtevati primirje, koje će označiti povratak na status kvo belum (stanje pre rata), što je neprihvatljivo za Izrael.

Hamas će moći da bezbedno prebacuje snage koristeći sistem tunela. Njegovo rukovodstvo na terenu, komandanti nižeg nivoa, moći će da bezbedno stignu do destinacija na jugu Pojasa Gaze.

Takođe, pauze omogućavaju neometano dopremanje materijala za pravljenje bombi. Pošto će jedan broj talaca i dalje biti u rukama Hamasa, to će usporavati Izraelce. Što duže traje prekid vatre, Hamas će imati više vremena da se pripremi za nastavak rata.

Kao i Severni Vijetnamci, i Hamas koristi prekide vatre da opremi svoje snage, ohrabrujući građane Gaze da se vrate svojim kućama na severu.

Termin „prekid vatre“ izaziva entuzijazam kod onik koji izdaleka prate događaje. Međutim, pauze u vojnom sukobu uvek favorizuju slabiju stranu.

U čisto borbenom smislu, ove pauze su mnogo vrednije za Hamas, nego za Izrael. Kako zaključuje Stavridis, Izraelci moraju da razrade plan kako da povrate inicijativu kada se borbe nastave.

sledeća vest

Vesti

Kolumne

Nebojša Bakarec: Kandidati Đilasove liste su masovno voleli Vučića, i to panično kriju!

Dvoličnost i licemerje đilasovske i opozicije uopšte, su beskrajni. Veliki broj „lidera“ sa Đilasove i drugih opozicionih lista, mnogi od onih koji podržavaju Đilasovu listu („Proglaseri“) i na kraju sam Đilas, kriju kao zmija noge, da su nekada voleli i poštovali predsednika Vučića. I da su to otvoreno pokazivali. I da su to radili iz koristi. Ne radi se o jednom, dva ili tri slučaja. Radi se o masovnoj pojavi. Argumentovaću, dokumentovaću samo petnaestak, od mnoštva slučajeva kada su sadašnji đilasovci ili opozicionari, podržavali Vučića. Javnost ovo mora da zna. Svi ovi ljudi, osim što u svojim biografijama kriju činjenicu da su nekada bili na Vučićevoj strani, kriju i mnoge druge detalje iz svog života, koje je nemoguće sakriti. Ipak, oni uz pomoć Šolakove veš mašine zvane „Junajted medija N1 Nova“, i Đilasovog servisa za čišćenje i pranje veša, rade baš to – kriju da su podržavali Vučića i da su imali koristi od toga. Ti ljudi su dijabolično dvolični. Jednostavno rečeno, ovo što danas rade kandidati Đilasove liste, na čelu sa Đilasom i Marinikom, u odnosu na predsednika Vučića je besmisleno, licemerno, neiskreno i nedosledno. Svi oni danas Vučića dehumanizuju i satanizuju bez ikakvog suvislog razloga, proglašavaju ga za đavola i nepomenika, a pre nekoliko godina su ga hvalili i podržavali! Svojevremeno su zloupotrebljavali širokogrudost, velikodušnost i državničku pomirljivost predsednika Vučića. Neki su to radili do juče, poput Bjelogrlića, koji je od države dobio milione evra za snimanje svojih filmova i serija. Ovi dvoličnjaci su razmišljali ovako – „Ja ću da muzem Vučića, iskoristiću njegovu dobrotu, a istovremeno ću mu raditi iza leđa“. Bili su ambasadori, direktori, savetnici ministara, gradonačelnici, predsednici sportskih saveza, članovi regulatornih tela, glavni urednici, funkcioneri u SNS-u, dobijali su legalno milione evra iz budžeta itd. – sve to zahvaljujući predsedniku Vučiću. Kad je koristi nestalo, zamrzeli su Vučića. Nesta para, nesta prijatelja! Stara mudrost kaže da je od nezadovoljnika gori samo nezahvalnik.

Opširnije

Izvor: Informer.rs