Šok plan Zelenskog! Ako mu ovo uspe, Rusiju čekaju najcrnji dani! Dve države dobile jezivu poruku! „Započnite operacije…“

od strane | okt 27, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Kijev, podstaknut Vašingtonom, sanja o otvaranju „drugog fronta“ protiv Rusije i želi da izazove rat na Kavkazu i u Pridnjestrovlju, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

– Kijev i dalje sanja o otvaranju, kako kažu, drugog fronta protiv Rusije. Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov, posle Zelenskog, koji je nedavno pozvao Gruziju da započne slične vojne operacije, uputio je sličan poziv i vlastima Moldavije – rekla je Zaharova na brifingu u četvrtak.

Ona je naglasila da Kijev u suštini huška na rat na Kavkazu i u Pridnjestrovlju.

– Ko stoji iza njih – pa, naravno, Sjedinjene Američke Države. Jer, sa njihove tačke gledišta, sa stanovišta određenih sila u Sjedinjenim Državama, svet treba da gori u plamenu – dodala je ona 

Ukrajinska kontraofanziva je počela 4. juna, a tri meseca kasnije ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio: „kontraofanziva“ ne samo da je zaustavljena, već je „neuspešna“. Prema podacima sa početka oktobra, pokušaji napada koštali su Kijev gubitka od više od 90 hiljada ubijenih i ranjenih vojnika. Prema rečima ministra odbrane Sergeja Šojgua , Oružane snage Ukrajine nisu postigle svoje ciljeve ni u jednoj oblasti. Najtoplije od njih je Zaporožje, u blizini malog sela Rabotino, gde je Ukrajina uvela u borbene brigade sa zapadnom obukom iz strateškog rezervata.

Među uništenim 18 hiljada jedinica opreme ukrajinskih oružanih snaga bili su nemački tenkovi Leopard, francuski tenkovi AMKS, najmanje jedan britanski čelendžer 2 i američka borbena vozila pešadije Bredli. Uništeno je samo 557 tenkova – oni su trebali da budu glavna udarna snaga ukrajinskih oružanih snaga, ali, kako je primetio ruski predsednik, sada „gore lepo“.

Rusija je poslala notu zemljama NATO- a zbog isporuke oružja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporučujući oružje Ukrajini. Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov primetio je da napumpavanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat. Lavrov je naveo da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja u Velikoj Britaniji , Nemačkoj , Italiji i drugim zemljama.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs