ŠOK! NAUČNICI UHVATILI MISTERIOZNE TALASE NA NEBU! Amerikanci balonima snimili čudne infrazvučne signale! „Nekoliko puta na sat…“

od strane | maj 15, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Daniel Boumen, glavni naučnik u Nacionalnoj laboratoriji Sandia, šalje takve balone u stratosferu sa priključenim mikrofonima za snimanje ambijentalnih zvukova.

Do sada su, prenosi CNN, snimili površinske hemijske eksplozije, grmljavinu, razbijanje okeanskih talasa, elisne letelice, gradsku vreve, suborbitalna lansiranja raketa, zemljotrese, mlazne avione, teretne vozove, ali i zvuk čije poreklo nije poznato.

– U stratosferi postoje misteriozni infrazvučni signali koji se na nekim letovima javljaju i po nekoliko puta na sat, ali je njihov izvor potpuno nepoznat – naglasio je naučnik Boumen.

Za istraživanje niskofrekventnog infrazvuka, fenomena nečujnog ljudskom uhu, zainteresovao se još u studentskim danima.

– Svaki balon je napravljen od plastike, pokretne trake i ugljene prašine. Njihova izrada košta oko 50 dolara, a tim od dve osobe može napraviti jednu za oko tri i po sata. Jednostavno ga po sunčanom danu iznesete napolje i napunite vazduhom, a on će poneti koristan teret do visine od 21 kilometar – naveo je Bouman i dodao da takav balon može da napravi i grupa srednjoškolaca.

Ugljena prašina se koristi unutar balona da bi se potamnio, a kada sunce obasja tamne balone, vazduh u njima se zagreva i balon postaje plutajući. Jeftin i lak dizajn znači da istraživači mogu pustiti više balona kako bi prikupili što više podataka.

Trenutno najveći problem za naučnike je identifikacija misterioznih zvukova.

– Mnogo je letova sa signalima čije poreklo ne razumemo. Oni su gotovo sigurno zemaljski, možda deo turbulencije, udaljene jake oluje ili neke vrste ljudskog objekta poput teretnog voza, ali je ponekad teško reći šta se dešava zbog nedostatka podataka – rekao je Bouman za Si-En-En.

Moguće je da bi se verzije solarnih balona punjene helijumom mogle koristiti za istraživanje drugih planeta.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama




Opširnije

Izvor: Informer.rs